Cal Gallisà

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Cases singulars

Comarca: Baix Camp

Municipi: Riudoms

Adreça: Carrer de Sant Francesc, 29

Descripció:
Notori edifici, destacat per les seves finestres de tipus gòtic i el seu mirador. Va ser cafè i cinema. Va ser casa pairal dels germans Nebot.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Civil. Habitatge

Estil: Historicista

Datació: S. XVI-XX

Localització: Nucli històric Riudoms

Descripció:

Edifici refet amb materials antics reaprofitats de la casa que hi havia anteriorment al mateix lloc. La reconstrució va ser duta a terme per l'arquitecte anomenat Adell. L'element més destacable són les finestres de tipus gòtic, del segle XVI o XVII. Originàriament, la finestra de la cantonada estava ubicada damunt de la porta principal. El mirador de la planta noble es va formar amb les dues portes que donaven accés al pati, i a un cafè que hi havia hagut a la planta baixa. A les llindes hi ha decoracions amb escuts que porten ferradures de cavall.

Notes històriques:

L'edifici actual fou reconstruït als anys 50, aprofitant elements arquitectònics de l'antiga casa. Abans de la guerra Civil de 1936-1939 hi havia, un al costat de l'altre, un cafè i un cinema. Va ser casa pairal dels germans Nebot, nissaga de militars coneguts per la seva intervenció en la Guerra de Successió espanyola a favor de l'arxiduc Carles d'Àustria. Durant la diada de l'11 de setembre, es duen a terme actes d'homenatge a les portes de la Casa.

Titularitat: privada

Estat de conservació: Bo

Accés: Fàcil

Ús i funció actual: Habitatge

Adreça: Carrer de Sant Francesc, 29

Telèfon: 977 85 03 50 (Ajuntament)

Fax: 977 85 12 64 (Ajuntament)

Lloc web: http://www.riudoms.cat/

Adreça electrònica: ajuntament@riudoms.cat

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.138431], [1.053353]