Església parroquial de Sant Jaume

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Centres religiosos, Esglésies

Comarca: Baix Camp

Municipi: Riudoms

Adreça: Plaça de l'Església, 2

Descripció:
Església parroquia construïda entre els segles XVI i XVII, dedicada a Sant Jaume, sobre l'antic castell de Riudoms, del qual no en resta res.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Religiós. Església

Estil: Renaixement

Datació: S. XVI

Localització: Nucli històric Riudoms

Descripció:

Església de gran amplada, d'una nau amb capelles laterals, i capçalera poligonal. Façana molt singular, amb columnes clàssiques flanquejant la porta i dos pisos de fornícules, buides d'imatges. Cobertes de creueria quatripartites i estrellades. Gran capella del Santíssim, al costat de l'evangeli. El campanar, als peus, encara no s'ha conclòs.

Notes històriques:

El 1588 s'acorda de construir una nova església, que va substituir l'antiga església situada al portal del Torrent, i la seva traça és projectada pels mestres constructors de l'església parroquial d'Ulldemolins, sota la direcció de Joan Sans. Les obres d'aquesta església foren dirigides durant trenta-quatre anys (1593-1626) pel mestre de cases Joan Mas, de Vilanova d'Escornalbou, i foren inaugurades el 1617, encara que no estava acabada del tot. Algunes obres s'acabaren en períodes posteriors, quedant inacabat el campanar, que es continuà entre el 1665 i el 1667, però que no es coronà fins l'any 1878. Va quedar bastant malmesa durant la guerra Civil de 1936-1939, i fou restaurada posteriorment.

Titularitat: altres

Estat de conservació: Bo

Bibliografia:

CORTS, J., TODA, J. M., Riudoms: 850 anys d'història, llengua i cultura, Cossetània, Valls, 2000.

 

Accés: Fàcil

Ús i funció actual: Culte

Adreça: Plaça de l'Església, 2

Telèfon: 977 85 03 14

Lloc web: http://www.riudoms.cat/

Adreça electrònica: ajuntament@riudoms.cat

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.139104], [1.051104]