Mas del Toda

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Masos

Comarca: Baix Camp

Municipi: Riudoms

Adreça: Partida de les Planes del Roquís

Descripció:
Gran mas del segle XVIII situat al costat de la riera de Maspujols, pertanyent a en Josep Toda, un dels grans propietaris de la població.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Civil. Masia

Estil: Obra popular

Datació: S. XVIII

Localització: Al nord de la població, al costat de la riera de Maspujols.

Descripció:

Mas situat a l'esquerra de la riera de Maspujols, sota la carretera d'Alcolea, a la partida de les planes del Roquís, en un pinar. Es tracta de tres edificis, el primer amb una mena de torre alta, moderna, feta de paredat amb reforços de maons i arrebossada. L'edifici principal, construït de paredat, és de planta rectangular, quasi quadrada; façana arrebossada, que te una filada de finestres decorades amb rajoles d'escacs blans i blaus. Al costat té un edifici més modern, habitat pels masovers. Al mas s'hi accedeix, des de la riera, per un camí empedrat, flanquejat per plàtans.

Notes històriques:

La família Toda, així com el seu mas, és una de les més conegudes del terme. En la segona meitat del segle XVIII, en Josep Toda era un dels pocs propietaris amb títol del municipi, alhora que el quart major contribuent, amb 1.186,83 sous el 1763, repartits en 904, 83 en terres, 58 en immobles, i 224 en rendes. Josep Toda, cap d'una de les famílies més rellevants al llarg del segle, era qui rebia més rendes dels poseïdors de títol. En les terres que envolten el mas s'han fet importants descobriments arqueològics, especialment d'època ibèrica i romana, dels quals destaca un gran fragment d'una escultura de marbre de Bacchus, déu del vi, fet que demostra una explotació agrícola des de l'antiguitat en aquest sector del terme.

Titularitat: privada

Estat de conservació: Bo

Accés: Fàcil

Ús i funció actual: Agropecuari

Adreça: Partida de les Planes del Roquís

Telèfon: 977 85 03 50 (Ajuntament)

Fax: 977 85 12 64 (Ajuntament)

Lloc web: http://www.riudoms.cat/

Adreça electrònica: ajuntament@riudoms.cat

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.157488], [1.053453]