Església de Sant Salvador

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Centres religiosos, Esglésies

Comarca: Conca de Barberà

Municipi: Rocafort de Queralt

Adreça: Plaça de l'Església, 1

Descripció:
L'església de Sant Salvador de Rocafort de Queralt es va construir a finals del segle XVIII, amb un estil neoclàssic però amb influències del barroc tardà. El temple es va aixecar substituint un d'anterior, documentat ja en el segle XI.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Religiós. Església

Estil: Neoclàssic. Barroc tardà.

Datació: Segle XVIII (1793-1798)

Localització: Dins del nucli històric de Rocafort de Queralt

Descripció:

Edifici d'estil neoclàssic amb influències barroques; de 814 metres quadrats. A la façana es pot veure la data de 1793. De planta rectangular (37x22 m) i esquema basilical de tres naus definides per dues files de pilars hexagonals. Els pilars presenten un ordre corinti peculiar, amb cornisa que circumda la nau. La fàbrica es cobreix amb volta de canó amb llunetes, formant petxina en el presbitreri. S'insinua creuer per la major amplitud del tram del lloc corresponent. En el primer tram dels peus hi ha un cor elevat sostingut per una volta molt rebaixada.A l'angle esquerre, mirant a l'altar, s'aixeca un campanar de tipologia clàssica. L'element més interessant és el frontispici de pedra carreuada dibuixant silueta curvilínia en el coronament i pilastres d'ordres clàssics que flanquegen la portalada. Aquesta ressalta plàsticament amb columnes corínties exemptes emmarcant amb frontó circular la porta de punt rodó.

Notes històriques:

Substitueix un temple anterior, documentat des del segle XI 

Primitivament formava part del bisbat de Vic. Entre el 1146 iel 1154 el bisbe de Vic la traspassà a l'arquebisbat de Tarragona. Construïda a finals del segle XVIII com a conseqüència del boum demogràfic i l'eufòria econòmica. La contracta de construcció data del 1793. Fou encarregada per la vila al mestre de cases Francesc Albareda de Lleida. La sufragaren els veïns amb la imposició d'un impost "el quinzè". El projecte inicial tenia una cúpula amb cimbori com el de l'església de Sarral, que fou enderrocat en data incerta.

Va ser restaurada per Cèsar Martinell el 1949, el qual també hi va projectar l'altar major.

Tipus: BCIL

Disposició: Aprovació definitiva Comissió d'Urbanisme

Data disposició: 26/07/2010

Publicació: DOGC 03/11/2010

Titularitat: privada

Estat de conservació: Mitjà

Bibliografia:

Fuguet Sans, J. 1984: "Arquitectura religiosa del segle XVIII a la Conca de Barberà", Espitllera (Montblanc), 25-26, gener-febrer 1984.

Gual Vilà, V. 1992: Guia de Rocafort de Queralt (Conca de Barberà). Institut d'Estudis Tarraconenses Ramon Berenguer IV, Tarragona, p. 27-33.

Accés: Fàcil

Ús i funció actual: Religiós. Església

Observacions:

Encastada a la paret lateral exterior del cantó occidental hi trobem una làpida sepulcral en honor al rector Fco. Cugat, que va morir a la vila el 19 de novembre de 1772.

Adreça: Plaça de l'Església, 1

Telèfon: 977 898 034 Ajuntament

Fax: 977 898 034 Ajuntament

Lloc web: http://patrimoni.serviconca.org/monuments/detall.php?id=1028

Adreça electrònica: aj.rocafort@altanet.org

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.477673], [1.281484]