Ca l'Elies

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Cases singulars

Comarca: Tarragonès

Municipi: Roda de Barà

Adreça: C/ Major, 14-16

Descripció:
Ca l'Elies presenta portal adovellat d'arc rebaixat i un balcó amb dues portes emmarcades amb carreus de pedra. Rematant la façana s'observa un campanar d'espadanya. Actualment és propietat de l'ajuntament, i està destinada a casa de cultura.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Residencial. Habitatge.

Estil: Obra popular

Datació: Inici segle XVIII

Localització: Nucli urbà

Descripció:

L'antiga casa pairal que va fer bastir Josep Elies i Fontana està molt modificada degut als diferents usos als que ha estat destinada. La construcció és un edifici entre mitgeres amb ujn pati a la part del davant. A més hi ha una sala en el soterrani. A l'habitatge s'accedeix pel pati a la planta baixa, i a la primera planta i a les golfes per un nivell intermedi per la part més alta del carrer Major. Destaca a la façana principal, una espadanya, que demostra l'ús conventual que havia tingut. La composició de la façana és especial i contradictòria amb eixos canviants segons la planta. S'observen elements que donen característiques personals a la construcció com són les arcades de la sala d'actes, la volta i la llanterna de la capella, la façana principal, l'espadanya, entre d'altres.

 

Notes històriques:

Bastit a inicis del segle XVIII, va ser concebut com a casa pairal, Ca l'Elies. La família Elies, a finals del segle XIX i fins a 1959, el cedeix a una comunitat de monges les quals fan modificacions perquè la destinaran a parvulari i escola d'ensenyament primària. Després s'utilitza com a casal parroquial i als anys 80 va ser adquirida per l'ajuntament, que l'ha destinat a casa de cultura. Va ser inaugurada al maig de 2000.

 

Tipus: BCIL

Disposició: Acord Ple Consell Comarcal

Data disposició: 23/02/2004

Publicació: BOE

Titularitat: privada

Estat de conservació: Bo

Accés: Fàcil

Ús i funció actual: Casal Municipal de Cultura Les Monges

Adreça: C/ Major, 14-16

Telèfon: 977 657 009 Ajuntament

Fax: 977 809 071 Ajuntament

Lloc web: http://www.rodadebara.cat/

Adreça electrònica: patronat.turisme@rodadebara.cat

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.184936], [1.453940]