Antic Escorxador de Roquetes. Centre d'Informació del Parc Natural dels Ports

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Arquitectura industrial, Escorxadors

Comarca: Baix Ebre

Municipi: Roquetes

Adreça: Avinguda de la Vall de Safan s/n

Descripció:
L'edifici de l'antic escorxador és un senzill i bell edifici, construït el 1922 en estil noucentista, que actualmente és la seu i Centre d'Informació del Parc Natural dels Ports.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Industrial. Escorxador.

Estil: Noucentisme.

Datació: 1922

Localització: Nucli urbà

Descripció:

Aquest edifici noucentista que sembla que vulgui anticipar l'art déco va ser creat per substituir l'antic escorxador municipal dins del nucli urbà, i situar-lo a l'entrada del poble. Aixecat sobre un solar rectangular que dóna a quatre carrers, està format per tres naus rectangulars en U amb l'accés principal pel pati que queda al mig. Té una entrada secundària pel carrer de Bailén, on hi ha dos jardinets tancats amb muret d'obra, reixa i pilastres rematades amb punt rodó i una rodona al mig. Aquesta pilastra és el motiu conductor que es va repetint a tot el perímetre de la façana, sobresortint de la cornisa. Les teulades són a tres aigües les laterals i a dues la del mig. Va funcionar sempre com a escorxador excepte durant la Guerra Civil, quan va servir per a intendència militar. Després d'uns anys d'abandonament i d'una restauració que va eliminar un cos afegit als anys 40 per a la matança del porc, avui funciona com a centre d'informació i seu administrativa del Parc Nacional dels Ports.

L'escorxador és un edifici de planta rectangular que presenta un cos longitudinal que té a la part mitjana un altre cos que sobresurt emmarcat, a banda i banda, per dos cossos més, també rectangulars, dividint l'espai frontal del recinte en cinc espais, tres patis tancats per un reixat (dos laterals i un central que dóna a l'entrada principal) i els dos cossos rectangulars ja esmentats. Exteriorment, té l'alçada d'una planta amb grans finestrals de sobri emmarcament. Destaquen la façana principal, així com el significatiu ritme establert entre les finestres i les bandes verticals situades entre aquestes i a les cantonades dels diferents cossos (aquestes bandes sobresurten per damunt de la cornisa). Igualment, destaca la franja ornamental (horitzontal) amb motius vegetals que corre entre les finestres i la cornisa.

Notes històriques:

Aquest escorxador va ser creat per a substituir l'anterior, situat al carrer de Santa Càndida. Sempre va funcionar com a escorxador, inclús durant la Guerra Civil, període en el que només va ésser tancat per uns nou mesos per ser primera línia de foc, i funcionar com a intendència militar. L'únic afegit és un petit cos situat a l'extrem dret (vist des de la façana principal), construït a finals de la dècada dels 40 i principis dels 50 per a la matança del porc.

 

Titularitat: publica

Estat de conservació: Bo

Bibliografia:

ARNAVAT, Albert; CABRÉ, Tate: Arquitectura industrial modernista i noucentista del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre. Tarragona, Diputació de Tarragona, 2012.

Accés: Fàcil

Ús i funció actual: Seu del Parc Natural dels Ports

Adreça: Avinguda de la Vall de Safan s/n

Telèfon: 977 504 012

Fax: 977 580 873

Lloc web: www.parcsdecatalunya.net

Adreça electrònica: pndelsports@gencat.net

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [40.824855], [0.500107]