Observatori de l'Ebre

Tipus de recurs: Museus, sales d'exposició i centres d'interpretació

Comarca: Baix Ebre

Municipi: Roquetes

Adreça: Horta Alta, 38.

Descripció:
L'Observatori de I'Ebre és un Institut fundat el 1904 per la Companyia de Jesús per tal d'estudiar les relacions Sol-Terra. La continuïtat i fidelitat de les observacions durant gairebé cent anys fa que els seus arxius de registres tinguin avui dia un valor incalculable. Actualment consta de diverses seccions com la secció de Geomagnetisme, la Secció d'Ionosfera, la Secció de Sismologia i la Secció de Meteorologia, Clima i Activitat Solar. Recentment s'inaugurà un nou pavelló resultat de la gran activitat del Centre. L'Observatori ofereix un programa de Doctorat en Geofísica per la Universitat Ramon Llull i un servei de visites guiades. Sovint, organitza també cursos especialitzats i divulgatius, conferències, exposicions i jornades de portes obertes.

Galeria d'imatges:

           

Antecedents:

L'Observatori de l'Ebre és un Institut de Recerca fundat el 1904 per la Companyia de Jesús per tal d'estudiar les relacions Sol-Terra. Es tracta d'una Fundació sense afany de lucre que ha estat associada o coordinada amb el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) des del començament d'aquest organisme i ha mantingut una estreta col·laboració amb l'Institut Nacional de Meteorologia (INM) des del 1920 i posteriorment amb d'altres institucions, com l'Institut Nacional de Tècnica Aeroespacial o l'Institut Cartogràfic de Catalunya. Pertany també a la Universitat Ramon Llull (URL) com a Institut Universitari.

El Patronat que regeix la Fundació es composa en l'actualitat per onze organismes: Institut Geogràfic Nacional, els Departaments d'Innovació, Universitats i Empresa, i de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat de Catalunya, el Servei Meteorològic de Catalunya, la Diputació de Tarragona, els Ajuntaments de Roquetes i Tortosa, i els esmentats CSIC, INM, URL i Companyia de Jesús.En l'actualitat, l'Observatori està estructurat en quatre Seccions: Geomagnetisme, Ionosfera, Sismologia i Meteorologia, Clima i Activitat Solar. La continuïtat i la fidelitat de les observacions durant més de cent anys fa que els seus arxius de registres tinguin avui un valor incalculable. A tall d'exemple podem ressaltar que els arxius sísmics i els ionosfèrics són els més llargs d'Espanya, i que els meteorològics s'estenen fins el 1880.Paral·lelament a l'obtenció d'aquestes dades, un grup d'investigadors treballa constantment administrant aquesta informació, i exigint que els fenòmens observats siguin els més adequats per als estudis científics i per a les creixents necessitats de la societat.

 

Tipus de fons: L'Observatori està estructurat en quatre Seccions: Geomagnetisme, Ionosfera, Sismologia i Meteorologia, Clima i Activitat Solar.

Contingut de l'exposició permanent:

Observació:

Mesura de diferents variables geofísiques amb les tècniques i instruments més avançats. Compta amb llargues sèries de dades imprescindibles per a l'estudi de fenòmens de gran escala temporal.

Recerca:

Les línies prioritàries de recerca actuals són la modelització regional del camp geomagnètic, l'estudi de la variabilitat ionosfèrica i els estudis d'atenuació sísmica. L'activitat de recerca queda reflectida fonamentalment amb publicacions pròpies (Memòries, Miscel·lànies i Butlletins), amb articles en revistes especialitzades, amb comunicacions a congressos i amb la realització de tesis doctorals.

Sistemes d'informació:

Un complement indispensable de la observació i de la producció científica és difondre la informació generada pel centre. En aquesta línia es generen els processos per facilitar l'accés a la informació i el manteniment dels arxius de dades històriques i de la biblioteca del centre.

Formació i divulgació:

L'Observatori ofereix un programa de Doctorat en Geofísica per la Universitat Ramon Llull i un servei de visites guiades. Sovint, organitza també cursos especialitzats i divulgatius, conferències, exposicions i jornades de portes obertes.

 

Activitats: Observació, sistemes d'informació, formació i divulgació.

Publicacions: No    Butlletins de l'Observatori de l'Ebre.

Serveis: Visites guiades.

Drets d'entrada: pagament

Accessibilitat a discapacitats: Si

Horari:

Grups de més de 10 persones

De dilluns a divendres matí i tarda

Preu: 3'50 € per persona

Gratuïtes

Tots els divendres feiners a les 16:00 hores

1er diumenge de cada mes a les 11:00 hores

Reserves trucant al telèfon 977 500 511 per confirmar disponibilitat. Durant el mes d'agost no hi ha visites. La duració aproximada de la visita és de 90 minuts. El pagament es realitzarà en efectiu o per transferència bancària.

 

Horari especial:

Titularitat: privada

Adreça: Horta Alta, 38.

Telèfon: 977 500 511

Fax: 977 504 660

Lloc web: http://www.obsebre.es/

Adreça electrònica: secretaria@obsebre.es.

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [40.820870], [0.495060]