Residència dels Pares Jesuïtes. Casa de Sant Josep

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Altres llocs d'interès

Comarca: Baix Ebre

Municipi: Roquetes

Adreça: C/ Horta Alta, 36-38

Descripció:
La Residència dels Pares Jesuïtes és un conjunt d'edificis creats com a casa d'exercicis espirituals i per descans dels alumnes del Col·legi Màxim Jesuïta del Raval de Jesús.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Residencial. Religiós.

Estil: Eclecticisme

Datació: 1888-1889

Localització: Nucli urbà

Descripció:

La Residència dels Pares Jesuïtes és un conjunt d'edificis religiosos que presenta un edifici principal en forma d'U i un altre edifici que s'anomena "Ibèrica". Els edificis són de tres pisos d'alçada, la gran part d'ells amb la coberta a dues vessants o plana. El primer pis de l'edifici principal combina la pedra i el maó, mentre que el segon i tercer pis s'utilitza fonamentalment el maó. Per l'edifici "Ibèrica" s'utilitza maçoneria per a tots els pisos, emprant maó únicament per a la demarcació dels registres dels diferents pisos, i per als emmarcaments de portes i finestres. De l'interior de la residència cal nomenar les més de vuitanta estances per als estudiants, actualment en desús. Els edificis estan voltats per boscos de pins i camps amb arbres fruiters i d'altres tipus.

 

Notes històriques:

La residència dels Pares Jesuïtes va ser construïda, primerament, com a casa d'exercicis espirituals i per a descans dels alumnes del Col·legi Màxim Jesuïta del Raval de Jesús, que va funcionar així fins el 1914. L'edifici "Ibèrica" va ser anomenat així per ser el nucli de creació tant de la revista "Ibèrica" publicada a Barcelona, com de l'Observatori de l'Ebre i del Institut Químic (després Institut Químic de Sarrià). El 1915 es van traslladar a Roquetes els estudiants de filosofia del Col·legi de Jesús, fins 1917. Des del 1917 fins el 1932 va funcionar com a escola prenovicial. Després de la restauració d'algunes parts, torna a funcionar com a escola de prenovicis i també com escola per a seglars. En la dècada dels 50 és Noviciat per uns anys fins deixar -ho definitivament dins la mateixa dècada, mantenint-se desocupat fins als anys vuitanta. Cal recordar que durant la Guerra Civil fou ocupat per tropes de les Brigades Internacionals.

 

Titularitat: publica

Estat de conservació: Bo

Accés: Fàcil

Ús i funció actual: Serveis públics. Ajuntament.

Observacions:

Actualment és la seu de la Biblioteca Municipal, el Centre Cívic, Antena Caro (emissora Municipal) i la Llar de jubilats.

 

Adreça: C/ Horta Alta, 36-38

Telèfon: 977 501 511 Ajuntament

Fax: 977 500 524 Ajuntament

Lloc web: http://www.roquetes.cat/

Adreça electrònica: ajuntament@roquetes.cat

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [40.820855], [0.495050]