Església de Santa Maria

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Centres religiosos, Esglésies

Comarca: Tarragonès

Municipi: Salomó

Adreça: Plaça de l'Església

Descripció:
La primitiva església de Santa Maria de Salomó era un temple romànic documentat en el segle XIII que, a partir del segle XVIII, va patir un fort procés de transformació i ampliació, del qual el resultat és l'actual església barroca.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Edifici religiós. Església

Estil: Romànic, barroc.

Datació: Segles XIII, XVIII-XIX

Localització: Nucli històric

Descripció:

L'actual església de Santa Maria de Salomó és fruit d'un llarg procés de transformació de l'antic temple romànic, del qual en resten alguns elements, com la porta adovellada de mig punt de la façana occidental.

La primera reforma de l'església medieval va consistir en la construcció de la capella del Roser, a inicis del segle XVII, que s'afegí al lateral de la nau central. Ja a inicis del segle XVIII es va construir la capella del Sant Crist i, probablement, el campanar, d'estil barroc. La capella, construïda entre el 1708 i el 1715, va ser construïda probablement per impuls de la Confraria del Sant Crist, fundada el 1691, i del cavaller del rei Carles II d'Àustria en Joan Nin i Vidal. La capella té forma de planta grega, amb coberta de cúpula octogonal rematada per una llanterna de vuit finestres. De la decoració de la capella en destacava un retaule barroc amb la imatge del Sant Crist  un conjunt de 16 quadres a l'oli del pintor vallenc Jaume Pons i Monravà. Dissortadament durant la Guerra Civil l'església fou cremada i saquejada, i el retaule amb la imatge i una part dels quadres van despareixer cremats.

Les obres d'ampliació finalitzaren l'any 1866, amb el trasllat de la porta laterla a l'actual posició, el canvi d'ubicació de la rectoria i la construcció dels porxos.

En darrer terme, l'any 1998 es van dur a terme obres de restauració al temple, per tal de descobrir un flanc del campanar i recuperar algunes parts de l'església romànica.

 

La portada és de mig punt, adovellada. Presenta dues impostes amb decoració d'escacat. L'adovellat és envoltat per un trencaaigües que té gravada a la part més alta una flor de sis pètals (sexifòlia). La finestra és també de mig punt, de doble esqueixada. Dels elements decoratius destaca un relleu amb un castell amb llances flanquejat per dues creus de malta inscrites en cercles.

Notes històriques:

Les primeres referències segures que tenim de l'església daten de finals del segle XIII, quan apareix esmentada en documents dels anys 1279 i 1280 com a església parroquial, si bé no es descarta que l'any 1214 ja estigués construïda, donat que es planteja la presència a la població d'una església sufragània.

La Capella del Sant Crist, que patí greus desperfectes arran de l'incendi provocat al juliol de 1936, va ser restaurada l'any 1965 amb col·laboració de tot el poble, sota la direcció de l'arquitecte Jordi Bonet Armengol i l'artista Joan Rifà Benet.

Titularitat: altres

Estat de conservació: Bo

Accés: Fàcil

Condicions de visita: Hores de culte

Ús i funció actual: Culte

Adreça: Plaça de l'Església

Telèfon: 977 629 030 (Ajuntament de Salomó)

Fax: 977 629 214 (Ajuntament de Salomó)

Lloc web: http://www.salomo.altanet.org/

Adreça electrònica: aj.salomo@altanet.org

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.229326], [1.374702]