Castell de Sant Carles de la Ràpita

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Castells

Comarca: Montsià

Municipi: Sant Carles de la Ràpita

Adreça: Sota del mercat municipal

Descripció:
Amb aquest nom es coneix la bateria de costa construïda el segle XVIII per defensar el port i el canal. En el mateix lloc, els musulmans van edificar el Ribbat, un monestir fortalesa, i després de la conquesta cristiana una torre. A l'actualitat hi ha el mercat municipal.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Militar. Castell.

Datació: Segles XVIII

Localització: Es troba sota del mercat municipal

Descripció:

De la bateria de costa construïda el segle XVIII només es conserva la base semicircular que serveix de cimentació al mercat municipal edificat els anys 70 del segle XX, el fossat i el Pou de ls Figueretes. De la bateria es conserva un mur semicircular de carreus al carrer del Fossat. A l'altra costat del mateix carrer, a l'antic fossat, encara queden dos carreuades.

Notes històriques:

Les restes conservades corresponen a la bateria de costa construïda el segle XVIII. Anteriorment, els musulmans hi havien bastit un Ribbat, un monestir fortalesa. Posteriorment de la conquesta cristiana, portada a terme el 1149 per Ramon Berenguer IV es va edificar una torre al costat del monestir. Es conserva un plànol datat el 1743 on es documenta la torre i les dependències annexes corresponents al monestir. Va ser a l'agost de 1448 quan es va projectar una bateria de costa per defensar el port i el canal que es va iniciar cap el 1780 i 1787, al mateix temps que les reial obres de la ciutat, i probablement s'acabà durant la Guerra de la Independència (1811). Els anys 70 del segle XX, l'ajuntament va decidir emplaçar el mercat municipal en aquet indret i els murs de les construccions anteriors foren dinamitats.

Tipus: BCIN, Monument històric

Disposició: Decret 22/04/1949

Data disposició: BOE 05/05/1949

Titularitat: publica

Estat de conservació: Regular

Accés: Fàcil

Ús i funció actual: En desús

Adreça: Sota del mercat municipal

Telèfon: 977 740 100

Fax: 977 744 387

Lloc web: http://www.larapita.cat

Adreça electrònica: aj.stcrapita@altanet.org

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [40.618215], [0.593595]