Drassanes de Carceller

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Arquitectura industrial, Altres monuments d'arquitectura industrial

Comarca: Montsià

Municipi: Sant Carles de la Ràpita

Adreça: C/Jaume el conqueridor, 2 - C/Comte Floridablanca

Descripció:
Es tracta de l'única drassana que a l'actualitat encara resta al port. Va ser bastida entre els segles XVIII-XIX i respon a una tradició, experiència i tècnica passades de generació en generació.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Industrial. Drassanes.

Estil: Obra popular

Datació: Segle XVIII-XIX

Localització: Es troba a la banda sud-est de la vila, al costat del mercat.

Descripció:

El conjunt consta de dos espais: per una banda d'estructures cobertes i, per una altra, d'espais a l'aire lliure. La construcció és un moll de maçoneria que anivella el pendent del terreny, damunt del qual s'eleven uns pilars de ferro que aguanten un sostre d'uralita. A la part dreta hi ha la xemeneia de planta quadrada, més ampla a la base que a la part superior, i bastida en maó. La part dreta del moll, que dóna al carrer Comte Floridablanca està aprofitat com a habitatge. Aquestes drassanes són les úniques que resten al mateix port.

Notes històriques:

Les famílies Carceller, Nicolau i Piñana procedeixen dels mestres fusters de la ribera de Tortosa, que degut a l'arribada del ferrocarril es traslladen a Sant Carles per seguir amb la seva professió. La drassana de Carceller respon a una tradició, experiència i tècniques passades de generació en generació. El primer d'aquesta nissaga familiar del que es té constància documental és Pere Carceller Puig, nat a Tortosa l'any 1816, que va ser veí de Sant Carles. El 14 d'agost de 1848 neix a la Ràpita en Pere Josep Carceller García, avi dels actuals propietaris. El pare i germà -l'Albert i en Joan Carceller González-, dels actuals propietaris varen treballar a Sant Carles i a les Cases d'Alcanar. 

Titularitat: privada

Estat de conservació: Dolent

Accés: Fàcil

Ús i funció actual: En desús

Adreça: C/Jaume el conqueridor, 2 - C/Comte Floridablanca

Telèfon: 977 740 100

Fax: 977 744 387

Lloc web: http://www.larapita.cat

Adreça electrònica: aj.stcrapita@altanet.org

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [40.617612], [0.593508]