Església Nova

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Centres religiosos, Esglésies

Comarca: Montsià

Municipi: Sant Carles de la Ràpita

Adreça: C/Sant Isidre, 128 (ctra N-340)

Descripció:
Aquest edifici s'emmarca dins del projecte que Carles III volia realitzar a la vora del port dels Alfacs. Es tracta d'una construcció inacabada de planta de creu grega inscrita en un quadrat que no es coneix amb exactitud la seva funció original, tot i que podria haber-se destinat a funcions oficials.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Religiós. Església.

Estil: Neoclassicisme

Datació: 1780

Localització: Es troba al centre de la vila.

Descripció:

Es tracta d'un edifici inacabat de planta de creu grega inscrita en un quadrat de 23,75 m de costat, a l'interior del qual hi ha espai central que probablement estava pensat per ésser cobert amb una cúpula. Al voltant d'aquest espai s'obren simètricament estances amb tribunes i balcons. El quadrat exterior s'articula amb passadissos i cambres perimetrals. La façana es compon de dos nivells delimitats per una cornisa. La porta està flanquejada per dos columnes jòniques sobre plint d'ordre gegant a cada costat. A la planta baixa hi ha una fornícula de mig punt a l'intercolumnis i una finestra a cada extrem que se correspon també a la primera planta. L'edifici es cobreix amb una estructura moderna de vidre. La resta de la construcció s'ha bastit amb murs de maçoneria i amb el marc de les obertures, els sòcols i els angles de pedra.

Notes històriques:

Aquest edifici formava part del projecte urbanístic que Carles III volia portar a terme al costat del port dels Alfacs. La fundació de la reial ciutat fou el 6 de novembre de 1780, però el projecte original no es portar a la pràctica en la seva totalitat. A causa de la mort del rei, la pèrdua de protagonisme de Floridablanca i els desordres econòmics i administratius varen fer que al final només s'edifiquessin a mitges algunes zones de la ciutat. En relació a l'Església Nova no hi ha constància documental que funcionés com a temple. La seva tipologia arquitectònica denota més aviat un edifici de caràcter administratiu. Tampoc es coneix qui el va projectar o qui va dirigir les obres. Només es coneix un croquis de l'any 1780 signat per D. Manuel Antonio Santiesteban. A finals del segles XX es varen realitzar obres de consolidació de l'edifici i a l'actualitat s'ha habilitat com a equipament on s'hi desenvolupen activitats culturals. En aquest centre es vol donar a conèixer la història i l'evolució de la ciutat. Actualment està l'Oficina de Turisme.

Tipus: BCIN, Monument històric

Disposició: Decret 22/03/1984

Data disposició: DOGC 09/05/1984

Titularitat: publica

Estat de conservació: Bo

Accés: Fàcil

Ús i funció actual: Cultural. Monument. Centre de Visitants Oscar Carballo. Oficina de Turisme

Adreça: C/Sant Isidre, 128 (ctra N-340)

Telèfon: 977 740 100

Fax: 977 744 387

Lloc web: http://www.larapita.cat

Adreça electrònica: aj.stcrapita@altanet.org

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [40.615781], [0.587723]