Espadanya i mur reial monestir de Nostra Senyora de la Ràpita

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Centres religiosos, Monestirs

Comarca: Montsià

Municipi: Sant Carles de la Ràpita

Adreça: Passatge del Convent

Descripció:
Aquest monestir que primer va dependre dels benedictins (fins el 1260) va ser venut als hospitalers, els quals varen establir una comunitat femenina. Les monges es van traslladar el segle XVI a Tortosa i llavors començà el procés d'abandonament de l'edifici.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Religiós. Monestir.

Localització: Es troba al centre de la vila, entre el mercat i la plaça Carles III.

Descripció:

Les úniques restes d'aquest monestir es conserven a l'interior d'un magatzem. Només és visible des del carrer l'espadanya, feta de carreus, en forma d'arc de mig punt i remat lleugerament inclinat a doble vessant. Les restes històriques estan voltades d'edificis moderns. Sota l'espadanya hi ha la cantonada del mur, bastida amb carreus regulars.

Notes històriques:

En aquest indret hi havia un monestir-fortalesa o "ribat" d'època musulmana. El 1097, Ramon Berenguer III el concedí al monestir de Sant Cugat i va ser reconeguda pel Papa l'any 1120. Fins el 1260 va dependre dels benedictins i a partir d'aquest any fou venut als hospitalers. Aquests, el segle XIII, hi establiren una comunitat femenina de l'ordre, que rebé protecció reial el 1304. Les monges passaren perills constants que s'agreujaren el segle XVI. Finalment la comunitat es va traslladar el 1579 a Tortosa amb la imatge de la Mare de Déu de la Ràpita i dipositant la campana a l'església d'Amposta. Això significà l'abandó del monestir, que patí greus destruccions el 1610 amb l'expulsió dels moriscos pel port dels alfacs durant 4 mesos. Al plànol del 1718 del projecte de bateria hi apareixen les dependències anteriors i entre elles, amb la lletra C, la capella, al lloc que ara ocupa l'espadanya i que era al costat dels quarters de tropa, que era l'antic monestir.

Titularitat: publica

Estat de conservació: Bo

Accés: Fàcil

Ús i funció actual: En desús

Adreça: Passatge del Convent

Telèfon: 977 740 100

Fax: 977 744 387

Lloc web: http://www.larapita.cat

Adreça electrònica: aj.stcrapita@altanet.org

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [40.619141], [0.593043]