Plaça Carles III

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Altres llocs d'interès

Comarca: Montsià

Municipi: Sant Carles de la Ràpita

Adreça: Plaça Carles III

Descripció:
Espai que va ser pensat per esdevenir el punt central i principal ordenador del projecte urbanístic de la ciutat creada per Carles III el 1780. Alguns elements com el porxos ja es van acabar el segle XVIII, però la majoria de les edificacions daten del segle XX.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Espais de comunicació. Plaça.

Estil: Neoclassicisme

Datació: 1780 - 1990

Localització: Es troba al centre de la vila.

Descripció:

Aquesta plaça presenta una forma regular, 150 x 40m., amb un dels extrems curts semicircular. És la cruïlla dels eixos més importants de la ciutat: la carretera general i el carrer del Governador Labadie. Aquest darrer carrer divideix la plaça en dues parts de característiques diferents, sent la de la banda meridional tancada en semicercle i porticada. Aquest pòrtic és uniforme, amb pilastres de secció rectangular i arcs de carpanell a l'alçada de la planta baixa dels edificis. Al final del pòrtic hi ha, enfront un de l'altre, dos edificis d'estructures ben diferents: l'església i la fleca, amb quatre pilastres circulars cadascuna, amb la alçada de planta baixa i pis. Als punts de tangència entre el traçat circular i el recte hi ha dues antigues fonts en desús. A l'interior de la plaça hi ha una zona amb treballs de jardineria entre la carretera n-340 i altres vies laterals.

Notes històriques:

Sant Carles de la Ràpita fou fundat pel Rei Carles III el 1780. Aquesta plaça, en forma d'ample albareda, esdevingué l'element central i principal ordinador de l'espai urbà a crear, des d'una racionalitat preestablerta. Aquesta fundació es feu sota els estrictes cànons neoclàssics en matèria d'urbanisme i edificació. Els porxos ja eren fets el segle XVIII, edificant-se a sobre d'ells la majoria dels edificis actuals el segle XX. Les obres foren interrompudes uns anys després quedant força edificis administratius per acabar. Alguns d'aquests s'havien començat a construir a ambdós costats de la plaça, de sobri estil neoclàssic. 

Titularitat: publica

Estat de conservació: Bo

Accés: Fàcil

Ús i funció actual: Plaça

Adreça: Plaça Carles III

Telèfon: 977 740 100

Fax: 977 744 387

Lloc web: http://www.larapita.cat

Adreça electrònica: aj.stcrapita@altanet.org

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [40.620048], [0.592846]