Casa rectoral de Sant Jaume

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Cases singulars

Comarca: Baix Penedès

Municipi: Sant Jaume dels Domenys

Adreça: Plaça Rv. Andreu Marcé.

Descripció:
L'edifici de la rectoria es troba al costat de l'església, i segons figura en una inscripció a la façana, va ser construït el 1696, tot i que el seu origen seria medieval, com evidencien les trobades arqueològiques realitzades al propi pati de la Rectoria.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Religiós. Rectoria.

Estil: Obra popular.

Datació: Segle XVI-XVII.

Localització: Nucli urbà.

Descripció:

La Rectoria està estructurada en tres pisos; planta baixa, pis i golfes. A la façana destaca la portalada d'arc de mig punt adovellat, que en la clau presenta una creu llatina i la data 1949. En el pis principal trobem un balcó amb barana i base, una antiga gàrgola que representa un animal, un rellotge de sol i una finestra amb la data 1696 a la llinda. L'última planta té una sèrie de petites finestres molt restaurades. A l'interior hi ha diversos arcs de pedra, dels quals destaca un de mig punt que podria tenir un origen medieval.

Notes històriques:

Les dades sobre l’evolució d’aquest edifici remeten als segle XII, arran de l’aparició d’un arc de mig punt durant unes obres de restauració. A més, unes intervencions arqueològiques realitzades el 1983 a l’hort de la Rectoria, tragueren a la llum una necròpolis dels segles X-XI, formada per diversos enterraments antropomorfs excavats a la roca i coberts amb lloses.

Titularitat: privada

Estat de conservació: Bo.

Accés: Fàcil.

Ús i funció actual: Habitatge.

Adreça: Plaça Rv. Andreu Marcé.

Telèfon: 977 677 113 Ajuntament.

Fax: 977 678 598 Ajuntament.

Lloc web: http://www.stjdomenys.altanet.org/

Adreça electrònica: ajuntament@stjdomenys.altanet.org

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.299669], [1.558958]