Ermita de la Mare de Déu del Roser

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Centres religiosos, Ermites

Comarca: Baix Penedès

Municipi: Sant Jaume dels Domenys

Adreça: Cantonada dels carrers núm. 11 i núm. 8. Veïnat dels Arquets

Descripció:
Coneguda com Ermita dels Arquets, està dedicada a la Mare de Déu del Roser, i situada en el llogaret dels Arquets. A la façana principal s'observa una porta d'entrada d'arc escarser, a sobre un ull de bou i rematant l'estructura un campanar d'espadanya.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Religiós. Ermita.

Estil: Obra popular.

Datació: Segles XVII-XIX (1632 - 1821). Rerfeta el segle XX.

Localització: Llogaret dels Arquets.

Descripció:

L'accés a l'ermita es fa a través d'una escalinata que mena a una petita plaça. La façana és composta per una portalada d'arc rebaixat i una pedra d'ull de bou que té gravada la data de 1821. La construcció, de dues vessants, està rematada per una espadanya d'un sol cos. L'interior és d'una sola nau amb sagristia, i es cobreix a dos vessants amb estructura de fusta recolzada sobre dos arcs de mig punt reforçats amb contraforts. La imatge de la Mare de Déu es troba dins una petita fornícula a la capçalera de l'església.

Notes històriques:

Hom diu que l'ermita és deguda a la cristianització d'un fet supersticiós o miraculós d'origen pagà, com és el fet de sacralitzar alguns punts d’aigua. Així entronitzà una Verge on s'anava en demanda de l'aigua, un lloc del municipi, els Arquets, on hi havia un tram de l’aqüeducte romà que actualment no es conserva. La primera notícia que tenim de la capella es troba en el llibre de visites del Deganat de Vilafranca, de l’any 1632. Apareix també referenciada als anys 1753 i 1793. L'any 1821 es restaurà la capella, que va ser cremada el 1936 i restaurada els anys cinquanta del segle XX.

Titularitat: privada

Estat de conservació: Bo.

Accés: Fàcil.

Ús i funció actual: Culte. Ermita.

Adreça: Cantonada dels carrers núm. 11 i núm. 8. Veïnat dels Arquets

Telèfon: 977 677 113 Ajuntament.

Fax: 977 678 598 Ajuntament.

Lloc web: http://www.stjdomenys.altanet.org/

Adreça electrònica: ajuntament@stjdomenys.altanet.org

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.296964], [1.567820]