Masia dels Arcs

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Masos

Comarca: Baix Penedès

Municipi: Sant Jaume dels Domenys

Adreça: Polígon industrial Els Arcs.

Descripció:
Aquesta masia està formada per diversos cossos, afegits al llarg del temps, i que han desdibuixat el seu aspecte original. A pocs metres de distància es troba l'aqüeducte romà. Avui en dia ha quedat delimitada pel carrer que delimita el polígon industrial els arcs pel costat est.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Residencial. Masia.

Estil: Obra popular.

Localització: Els Arcs. Sant Jaume dels Domenys.

Descripció:

La masia dels arcs, situada uns quants metres de les restes de l'aqüeducte romà, ha sofert nombroses modificacions al llarg dels segles. Actualment té un caire bastant modern donat per les nombroses dependències que s'hi han construït. Malgrat això, encara es poden observar les seves parts més antigues, com la presència, dins el baluard i a mà dreta, d’una torre quadrangular on destaca una finestra amb ampit i marc de pedra, i al centre, un arc de mig punt amb dovelles de pedra que correspon a la porta d'accés. A l'interior destaquen les pintures sobre guix que decoren el sostre de l'antiga establia. Pels voltants de la masia trobem nombroses sitges i restes de parets romanes, aquestes últimes segurament relacionades amb l’estructura del gran dipòsit on desguassava l’aqüeducte.

Notes històriques:

La finca dels Arcs era, en temps romans, el lloc on acabava l'aqüeducte, concretament al dipòsit o bassa que tocava les parets de la vil·la romana, conegut avui dia com a vinya de la bassa. Aquesta vil·la esdevingué, amb els segles en una masia medieval, amb la que es poden relacionar les estructures de l’estable, on trobem pintures murals amb el motiu del Sant Sopar i una crucifixió, datades en el segle XVI o XVII.

Titularitat: privada

Estat de conservació: Bo.

Accés: Fàcil.

Ús i funció actual: Agropecuària. Masia.

Adreça: Polígon industrial Els Arcs.

Telèfon: 977 677 113 Ajuntament.

Fax: 977 678 598 Ajuntament.

Lloc web: http://www.stjdomenys.altanet.org/

Adreça electrònica: ajuntament@stjdomenys.altanet.org

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.287414], [1.564031]