Masada de l'Alto

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Masos

Comarca: Montsià

Municipi: Santa Bàrbara

Adreça: C/Aire

Descripció:
Aquesta masada és una de les mes emblemàtiques del poble ja que el 1828 es celebrà la independència municipal i durant un temps va ser el primer ajuntament. Aquestes masades responien a la necessitat colonitzadora i al tipus d'explotació agrària de secà, amb molí a la planta baixa com a element principal.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Agropecuari. Molí.

Estil: Obra popular.

Datació: Segles XVIII-XIX

Localització: Es troba a l'interior del casc antic, al començament del carrer Major.

Descripció:

Edifici de planta rectangular, articulat en alçada en planta baixa i un pis, dividit en dos habitatges. Es corona amb un ràfec esglaonat i la coberta és a doble vessant. Presenta tres parts diferenciades: l'habitatge, el molí i les paridores. L'antic molí d'oli era de "giny", del qual conserva la "torre del giny", al costat de la gran llar de campana característica d'aquest tipus de construccions, que servia per a escalfar l'oli acabat de premsar. El pis superior del molí servia per a assecar les olives. L'edifici està fet de maçoneria, arrebossada i emblanquinada a la façana.

Notes històriques:

Les antigues masades que encara es conserven estan lligades al primer poblament de l'actual terme municipal per la gent de Tortosa a partir del 1745, els quals iniciaren una agricultura de secà, d'oliva i vinya. Aquesta és la masada més important, pel valor històric, ja que fou el primer ajuntament del municipi, el 1822, on se celebrà la primera sessió del consistori i on quedà establert de forma provisional. El propietari conserva fotografies dels seus avantpassats i estris del molí, com un graduador, mig cante (8 l), un cadap, una mitja, un tupí, un doble decalitre (barcella), una griva, per a triar el blat, una capassa i un cante de 18 l.

Titularitat: privada

Estat de conservació: Mitjà

Accés: Fàcil

Ús i funció actual: Molí.

Adreça: C/Aire

Telèfon: 977 71 70 00 (ajuntament)

Fax: 977 71 92 85 (ajuntament)

Lloc web: http://www.santabarbara.cat/

Adreça electrònica: informacio@santabarbara.cat

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [40.714114], [0.490833]