Conjunt Històric de Santa Coloma de Queralt

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Centres històrics

Comarca: Conca de Barberà

Municipi: Santa Coloma de Queralt

Adreça: Plaça Major i voltants

Descripció:
Conjunt històric que correspon a l'espai i als edificis construits al interior de la muralla edificada a finals del segle XIII, quan es van edificar els tres nuclis existents anteriorment.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Conjunt històric.

Estil: Obra popular.

Datació: Època medieval i posteriors.

Localització: El municipi de Santa Coloma de Queralt se situa a la part septentrional de la comarca de la Conca de Barberà.

Descripció:

Les muralles medievals de la ciutat constataven de sis portals dels quals només en queden quatre: el de Senou o de Cervera, el de Santa Maria o del Vicari, el d’en Martí i el de Santa Coloma. Alguns trams de la muralla i alguna torre encara són visibles en alguns carrers de la població. A l’interior del recinte i al voltant de la plaça Major, el pati del Castell i la plaça de l’església se situen importants edificis religiosos i civils. La plaça Major, documentada com a plaça de les Eres al segle XIV, està voltada de porxos i és on es troba la casa de la vila. Al pati del Castell es troba el castell dels comtes de Santa Coloma, construït en època medieval, però molt modificat als segles XVI-XVII. La plaça de l’església, també porxada i documentada al segle XIV com a plaça de l’Om, està integrada en el nucli de l’antiga Vila Vella que es va originar al voltant de l’església d’estil gòtic. 

Notes històriques:

Aquesta vila està documenta des del segle X. Inicialment constava de tres nuclis: la Vila Vella, la Vila Nova i la Pobla de Montpaó. Aquests nuclis van anar creixent i apropant-se fins que a finals del segle XIII al construir el nou recinte emmurallat van donar origen al nucli actual de Santa Coloma.      

Tipus: BCIN, conjunt històric

Disposició: Decret.

Data disposició: 09/07/1970

Publicació: BOE 24/07/1970

Titularitat: publica

Estat de conservació: Bo.

Accés: Fàcil.

Ús i funció actual: Conjunt urbanístic.

Adreça: Plaça Major i voltants

Telèfon: 977 880 088 Ajuntament

Fax: 977 881 463 Ajuntament

Lloc web: http://patrimoni.serviconca.org/monuments/index.php?mun=14&s=10

Adreça electrònica: aj.stacqueralt@altanet.org

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.532432], [1.384032]