Casa Fornés / Cal Garrofa

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Cases singulars

Comarca: Conca de Barberà

Municipi: Sarral

Adreça: Passeig VIIIè Centenari, 38 / Carrer de Verdaguer, 2.

Descripció:
Casal noucentista construït el 1921 sota la direcció de l'arquitecte Cèsar Martinell. L'element més destacat de la façana és la galeria cilíndrica que ocupa el xamfrà.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Edifici civil. Habitatge.

Estil: Noucentisme.

Datació: 1921

Localització: Nucli urbà de Sarral.

Descripció:

Cal Garrofa, construïda per a una família d'indians, els Fornés, es va edificar quan Martinell ja havia projectat un bon nombre dels seus cellers, la qual cosa explica la curiosa tribuna cilíndrica de la cantonada: és una versió reduïda dels dipòsits d'aigua de les grans naus de les cooperatives agràries, amb el mateix tipus de coberta en voladís i de suport de totxo esgraonat. També és una petita versió de la tribuna hexagonal que Martinell col·loca a la casa de la Feligresa d'Ulldecona. A diferència de la seva casa unifamiliar anterior, la casa Vives-Pi de Valls amb parets llises, a Cal Garrofa el maó va arrebossat a la façana però es deixa com a obra vista en les parts més artístiques, com a la base de la tribuna i a tot el fals arc de la finestra cantonera. Altres elements vistosos de la casa són les golfes, que també fan l'ullet a les cooperatives, i la porta principal, amb un arc de mig punt ornamentat amb un trencaaigües orientalitzant a conjunt amb la coberta de la tribuna.

L'edifici presenta una façana senzilla, de formes llises i amb les obertures decorades únicament a la part superior amb una composició de rajoles vidrades de color verd, el mateix color que les rajoles utilitzades com a ampit de les finestres. La part alta de la façana està rematada amb una motllura simple i damunt un terrat tancat amb una barana que combina l'obra i unes petites baranes de ferro decorades. Les golfes estan rematades amb un pinacle, i encara conserva el suport i la corriola de ferro. La part baixa de la façana està formada per una faixa amb placat de pedres de forma pentagonal, que dibuixen una mena de bresca. Els balcons tenen la pedra balconera motllurada i la barana fundició, mentre que les finestres de la planta baixa estan protegides amb una reixa de ferro forjat ornamentada. La portalada és d'arc de mig punt, d'obra, decorat amb formes de reminiscència oriental, els brancals són de pedra, simulant dos pilars. Destaquen del conjunt les golfes, rematats per finestrals i coberta que recorda les cooperatives també projectades per Martinell a la comarca, i la tribuna-mirador cantoner, que recolza sobre una columna i arcs, i amb coberta de perfil ondulant.

Notes històriques:

Aquesta casa és obra de l'arquitecte César Martinell, com alguns dels cellers cooperatius de la comarca edificats a inicis del segle XX. Va ser construïda el 1921, transformant l'estructura d'una casa del segle XIX.

Titularitat: privada

Estat de conservació: Bo

Bibliografia:

ARNAVAT, Albert; CABRÉ, Tate: Arquitectura noucentista del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre. Diputació de Tarragona, 2011.

 

Accés: Fàcil

Condicions de visita: Exterior.

Ús i funció actual: Habitatge

Adreça: Passeig VIIIè Centenari, 38 / Carrer de Verdaguer, 2.

Telèfon: 977 890 010 Ajuntament

Fax: 977 890 041 Ajuntament

Lloc web: http://patrimoni.serviconca.org/monuments/detall.php?id=334

Adreça electrònica: aj.sarral@altanet.org

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.445463], [1.246904]