Amfiteatre Romà

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Patrimoni mundial

Comarca: Tarragonès

Municipi: Tarragona

Adreça: C/ de les Escales del Miracle, s/n

Descripció:
L' Amfiteatre de Tàrraco és un edifici d'espectacles construït a inicis del segle II dC fora de la muralla de la ciutat, a prop de l'entrada oriental de la Via Augusta a la ciutat, vora la platja. Cap al segle VI dC s'hi edificà al bell mig una basílica visigòtica dedicada a sant Fructuós, martiritzat al mateix amfiteatre amb els seus diaques Auguri i Eulogi.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Civil. Arquitectura pública, amfiteatre.

Datació: Inicis segle II dC, segle VI dC, segle XII fins a l'actualitat.

Localització: Al costat de la platja del Miracle

Descripció:

L'amfiteatre fou construït al sud-est de la ciutat de Tàrraco, fora del recinte emmurallat al sud de la via Augusta, al costat del mar i prop de la porta d'accés a la ciutat.

És un edifici de planta el·líptica on es celebraven lliutes de gladiadors (munera) i les lluites o caceres de feres (venationes), i fins i tot era el lloc on s'ajusticiaven els condemnats a mort.

L’arena, o espai on es desenvolupava l'espectacle, té unes dimensions de 62,50 per 38,50 m. Tallant l’arena es trobarien les fossae. En una petita sala o capella es va descobrir una pintura mural que representava a Nèmesi, la deessa protectora dels gladiadors. L’arena està separada de la graderia per un podium de 3,25 md'alçada. La graderia o cavea està dividides en tres sectors o maenianae. Aquestes grades es van construir retallant la roca al costat nord i recolzant-les sobre voltes a la resta de l'edifici. S'han localitzat també la tribuna, les portes principals de sortida a l’arena i una part molt petita de la façana.

L'edifici es va reformar l'any 221, durant el govern de l'emperador d'Heliogàbal, i el 21 de gener 259 fou l'escenari de l'execució del bisbe cristià Fructuós i els seus dos diaques, Auguri i Eulogi, que van ser cremats vius a l’arena de l'Amfiteatre. Aquest fet va motivar al segle VI la construcció d'una basílica de culte dedicada a aquests màrtirs.

Notes històriques:

Durant el segle XII es va edificar l'església romànica de Santa Maria del Miracle sobre la primitiva basílica paleocristiana.

Tipus: BCIN, Conjunt. Patrimoni Mundial de la UNESCO, 2000. Monument Històricocartístic.

Disposició: Reial Ordre. Decret. Llei 9/1993 del Patrimoni Cultural Català.

Data disposició: 5/08/1924. 10/03/1966.

Publicació: Gazeta 9/08/1924. BOE 22/03/1966.

Titularitat: publica

Estat de conservació: Bo

Bibliografia:

AA.VV. 2000: Tàrraco. Guies del Museu d'Arqueologia de Catalunya, Tarragona. 

Accés: Fàcil

Condicions de visita: De pagament. HORARI D'ESTIU: Del 19 d'abril a 30 de setembre. Laborals: 9:00 h a 21:00 h. Festius: 9:00 h a 15:00 h. HORARI D'HIVERN: De l'1 de gener a 29 de març i de l'1 d'octubre al 31 de desembre. Laborals: 9:00 h a 19:00 h. Festius: 10:00 h a 15:00 h. TANCAT TOTS ELS DILLUNS DE L'ANY, EXCEPTE: 25 d'abril. Pasqua. 13 de juny. Segona pasqua. 15 d'agost. L'Assumpció. 31 d'octubre. Pont d'1 de novembre.

Ús i funció actual: Monument

Observacions:

Actualment, durant el festival Tàrraco Viva, és l'escenari on es desenvolupen les activitats relacionades amb la reconstrucció històrica de la lluita de gladiadors.

També es fan representacions, basades en les actes martirials de Sant Fructuós, del martiri del bisbe i els seus diaques, morts a l'arena de l'amfiteatre l'any 259.

Adreça: C/ de les Escales del Miracle, s/n

Telèfon: 977 242 220 (Museu d'Història de Tarragona)

Lloc web: http://www.tarragona.cat/patrimoni/museu-historia

Adreça electrònica: mht@tgna.altanet.org

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.114523], [1.258296]