Casa Icart Bargalló

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Cases singulars

Comarca: Tarragonès

Municipi: Tarragona

Adreça: Plaça de Corsini, 5.

Descripció:
Edifici noucentista projectat el 1916 per l'arquitecte Josep Maria Pujol de Barberà i acabada de construir el 1919.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Civil. Habitatge.

Estil: Noucentisme.

Datació: 1916-1919

Localització: Al nucli urbà.

Descripció:

Com es llegeix a la data del coronament, 1919, la casa d'Icart Bargalló -coneguda també com Porta Mercadé- correspon als últims anys de la primera època de construcció de l'Eixample. Un lleu influx gaudinià devia impregnar l'arquitecte Pujol de Barberà quan projectava aquesta façana de balcons ondulants com la Pedrera i filigranes de ferro d'estil jujolià, combinades amb baranes tubulars i rajola catalana antiga. Va experimentar amb les possibilitats ornamentals que oferia el formigó, un material molt modern aleshores, amb el qual va emmotllar un carreu de vuit pedretes que es va repetint en tot el parament, simulant carreus de pedra en alternança amb estriats i d'altres lliscats. També va emmotllar sanefes granulades que fan d'emmarcament de les obertures i una amb garlandes i formes geomètriques que remata l'últim pis. Altres emmotllats són la fulla de vinya sobre cada llinda, el capcer amb la data i els jocs de mènsules i cartel·les dels balcons i la cornisa superior.

Tipus: BCIL, Be Cultural d'Interès Local

Publicació: PLA D'ORDENACIÓ URBANÍSTICA MUNICIPAL DE TARRAGONA - 4a REVISIÓ DEL PLA GENERAL D'ORDENACIÓ URBANA – GENER 2011.

Titularitat: privada

Estat de conservació: Bo.

Bibliografia:

AJUNTAMENT DE TARRAGONA: Catàleg municipal de monuments, edificis, ambients urbans i altres béns immobles. Tarragona, gener 2011.

ARNAVAT, Albert; CABRÉ, Tate: Arquitectura noucentista del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre. Diputació de Tarragona, 2011.

 

Ús i funció actual: Habitatges.

Adreça: Plaça de Corsini, 5.

Telèfon: 977 250 795 (Turisme)

Lloc web: http://www.tarragonaturisme.cat/

Adreça electrònica: turisme@tarragona.cat

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.1157824], [1.2497967]