Casa Ximenis

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Cases singulars

Comarca: Tarragonès

Municipi: Tarragona

Adreça: Via de l'Imperi Romà, 17 / Carrer de les Salines, 12.

Descripció:
Edifici noucentista projectat el 1914 per l'arquitecte Josep Maria Jujol Gibert.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Civil. Habitatge.

Estil: Noucentisme.

Datació: 1914

Localització: Al nucli urbà.

Descripció:

La simbologia de la façana és una exaltació a la Mare de Déu, ja que va ser un encàrrec del canonge de la Catedral de Tarragona, Pau Ximenis, a l'arquitecte Jujol. Per això es pot llegir «Ave Maria» sobre la llinda de la porta central i «JHS, Jesús, Salvador dels Homes», al coronament. Aquest es composa d'una petita torre amb finestra i balcó, i d'una barana de ferro que dóna al terrat. Es tracta d'una casa de façana principal asimètrica, planta baixa i dos pisos amb uns esgrafiats magnífics i el ferro dels balcons treballat a mà, amb uns seients o festejadors molt populars, que Jujol també va realitzar a la casa Bofarull dels Pallaresos. El parament és de color sèpia amb els esgrafiats en blanc. Són dibuixos de fulles, fruites i flors, garlandes i formes geomètriques decoratives, que ressegueixen fins i tot els òculs de respiració del cel ras, atorgant al conjunt un cert aspecte d'església barroca. La façana del carrer Salines és molt més simple, de dibuix simètric i obertures en arc.

 

 

Tipus: BCIL, Be Cultural d'Interès Local (B.1)

Publicació: PLA D'ORDENACIÓ URBANÍSTICA MUNICIPAL DE TARRAGONA - 4a REVISIÓ DEL PLA GENERAL D'ORDENACIÓ URBANA – GENER 2011.

Titularitat: privada

Estat de conservació: Bo.

Bibliografia:

AJUNTAMENT DE TARRAGONA: Catàleg municipal de monuments, edificis, ambients urbans i altres béns immobles. Tarragona, gener 2011.

ARNAVAT, Albert; CABRÉ, Tate: Arquitectura noucentista del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre. Diputació de Tarragona, 2011.

 

Ús i funció actual: Habitatges.

Adreça: Via de l'Imperi Romà, 17 / Carrer de les Salines, 12.

Telèfon: 977 250 795 (Turisme)

Lloc web: http://www.tarragonaturisme.cat/

Adreça electrònica: turisme@tarragona.cat

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.1182119], [1.2543912]