Castell de Tamarit

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Castells

Comarca: Tarragonès

Municipi: Tarragona

Adreça: Llogaret de Tamarit.

Descripció:
El castell de Tamarit, d'orígen medieval, està situat sobre un promontori a la vora de la mar Mediterrània, en l'extrem oriental del terme municipal de Tarragona.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Militar.Castell

Estil: Romàntic

Datació: Segle XI-XX

Localització: Llogaret de Tamarit, a la línia de costa, vora de la desembocadura del riu Gaià.

Descripció:

Barreja de castell i residència envoltats d'un poble mariner. Es tracta d'un conjunt de marcat origen militar, d'època medieval, que consta de torre de guaita i defensa, capella, petit cementiri, creu de terme i recinte murat.

La torre de guaita és cilíndrica, conserva el matacà de pedra a la cara de la muntanya i restes de maçoneria arrebossada, els merlets no són originals. L’església romànica situada al costat del castell està dedicada a l'Assumpció de la Verge i presenta tres naus cobertes amb volta de canó, absis  semicircular, atri i campanar.

Notes històriques:

La fundació de Tamarit data del 1079 encara que entre 1050 i 1053 Ramon Berenguer I va concedir a Sunyer l’establiment de Tamarit. Un document de 1134 parla de "turre maiore", edifici singular de dos pisos que es troba a prop de la platja.

El castell va ser fortificat amb muralla al 1363, durant el regnat de Pere el Cerimoniós, per protegir-se dels atacs pirates. La fàbrica actual és dels segles XVI-XVIII i està relacionada amb la dels castells de la zona com ara els de Ferran i Altafulla.

A l’època de la seva construcció el comtat de Barcelona havia infeudat la residència a la nissaga dels Claramunt. Al segle XIV va passar a mans de l’arquebisbat de Tarragona qui va compartir la senyoria des de 1681 fins al segle XIX amb els marquesos de Tamarit (la família Montserrat). El 1916 es va vendre al financer Deering, qui va fer la restauració romàntica que es veu en l'actualitat.

Tipus: BCIN

Disposició: Decret. Llei 9/1993 del Patrimoni Cultural Català

Data disposició: 22/04/1949

Publicació: 1/05/1949

Titularitat: privada

Estat de conservació: Bo

Accés: Fàcil

Condicions de visita: Hores de culte de la capella.

Ús i funció actual: Centre de banquets, convencions i casaments.

Observacions:

L'empresa AG Planning Events és la que explota el recinte per celebracio de casaments, banquets, etc.

Adreça: Llogaret de Tamarit.

Telèfon: 977 75 10 92

Fax: 977 75 10 92

Lloc web: http://www.castelldetamarit.com/

Adreça electrònica: info@castillodetamarit.com

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.130544], [1.360608]