Conjunt arqueològic de Tàrraco

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Zones arqueològiques, Romà

Comarca: Tarragonès

Municipi: Tarragona

Adreça: Centre històric

Descripció:
La ciutat actual de Tarragona és l'hereva de l'antiga Tàrraco, no solament per les restes que conserva del seu passat esplendorós, sinó també perquè l'estructura urbana romana va ser la base sobre la qual es va assentar la Tarragona medieval, moderna i contemporània.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Conjunt arqueològic

Datació: Del segle II aC al VIII dC

Localització: Ciutat de Tarragona i voltants

Descripció:

El conjunt monumental de Tàrraco, declarat Patrimoni Mundial per la UNESCO l'any 2000, conserva importants vestigis de la seva romanitat. Les més antigues són les muralles, datades en el segle II aC, que són les més antigues de la Hispània romana. També destaquen les restes dels seus grans edificis públics monumentals, com el conjunt de culte imperial que ocupava la part alta, format pel recinte de culte imperial amb el temple d'August, la gran plaça de representació del Fòrum Provincial i el Circ romà. En la part baixa es conserva el teatre romà, i en una posició fora de l'antiga ciutat i al costat del mar l'amfiteatre. En la zona baixa de l'antiga Tàrraco es pot visitar també el Fòrum de la Colònia, així com restes de l'entramat viari i de les cases que ocupaven les insulae.

Als voltants de la ciutat es poden visitar altres construccions relacionades amb la ciutat, com és l'arc triomfal de Roda de Barà, l'aqüeducte que portava l'aigua conegut com Aqüeducte de les Ferreres o Pont del Diable, i vil·les residencials de gran magnitud, com la dels Munts a Altafulla o la de Centcelles a Constantí.

Notes històriques:

L'origen de la ciutat romana de Tàrraco l'hem de situar en l'arribada de l'exèrcit romà, l'any 218 aC, en el transcurs de la Segona Guerra Púnica. Aquest va ser el punt de partida per a la transformació de l'antic campament militar dels Escipions -Tarraco Scipionum Opus, segons la cita clàssica- en el que decennis després seria la gran capital de la província Hispània Citerior.

Aquest fet suposava la transformació en una ciutat de gran importància dins l'occident de l'imperi, que va ser dotada de grans construccions, com les muralles, els edificis públics, el port de gran importància per al comerç, etc.

Amb el pas dels segles i els canvis polítics i ideològics, nous edificis s'afegiren als antics, parcialment desmuntats i modificats, i en destaquen les àrees de culte cristianes vora el riu Francolí -antic Tulcis-, amb la basílica de Sant Fructuós, o la que ocupà l'arena de l'Amfiteatre. Finalment, la caiguda del regne visigòtic a mans dels sarraïns a inicis del segle VIII dC va significar el final de la Tarragona antiga, que no es recuperà fins a la restauració feudal del 1129.

Tipus: BCIN. Patrimoni Mundial de la UNESCO, 2000

Disposició: Bé Cultural d'interès Nacional amb categoria de Monument Històric

Data disposició: Patrimoni Mundial per la Unesco, any 2000

Titularitat: publica

Estat de conservació: Bo

Bibliografia:

AA.VV. 2000: Tàrraco. Guies del Museu d'Arqueologia de Catalunya, Tarragona.

Accés: Fàcil

Condicions de visita: Lliure

Ús i funció actual: Espai públic

Observacions:

Tot el terme municipal de Tarragona està protegit i declarat pel Decret 652/1966, de 10 de març
(BOE de 22 de març de 1966), d’acord a l’àmbit III amb un nivell de protecció d’acord amb la
vigent Llei 9/93 del Patrimoni Cultural Català de Bé Cultural d’Interès Nacional a la categoria de
BCIN-zona arqueològica.

* Permís fotogràfic concedit per la Conselleria de Patrimoni Històric de l'Ajuntament de Tarragona.

Adreça: Centre històric

Telèfon: 977 242 220 (Museu d'Història de Tarragona)

Lloc web: http://www.museutgn.com/

Adreça electrònica: mht@tgna.altanet.org

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.116236], [1.255009]