Fàbrica Chartreuse

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Arquitectura industrial, Fàbriques

Comarca: Tarragonès

Municipi: Tarragona

Adreça: Carrer d'Smith, 55 / Carrer del Vapor.

Descripció:
Edifici avui conegut com la Fàbrica Chartreuse que té el seu origen en la indústria tèxtil vuitcentista. Fou reformat el 1884 per Pau Monguió Segura i per Josep Maria Pujol de Barberà, el 1911.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Industrial.

Estil: Academicisme. Historicisme. Modernisme.

Datació: 1857, 1884 i 1911

Localització: Al nucli urbà.

Descripció:

L’edifici avui conegut com la Chartreuse té el seu origen en la indústria tèxtil. Construït com a vapor –d’aquí el nom del carrer lateral- l’edifici, d’estil acadèmic que encara s’aprecia en gran part de la construcció, va funcionar com La Fabril Tarraconense entre 1857 i 1869. El seu segon ús va ser destil·leria d’alcohols per als Muller; i el tercer, entre 1882 i 1933, el de fàbrica de licors i monestir dels pares cartoixans francesos que produïen els licors Chartreuse. A banda de la nau de tres pisos i coberta a dues aigües, l’element més cridaner del conjunt és la torre del rellotge, que Pau Monguió va reformular en estil historicista de ressonàncies mudèjars, premodernista, després d’un incendi el 1883. Una nova reforma es va dur a terme el 1911, en la qual destaca la balconada del carrer del Vapor i el jardí amb un retaule de pedra de línies modernistes, amb trencadís i rocalla, per a la Mare de Deu d’Scaladei. Avui el recinte és propietat de la Generalitat de Catalunya.

 

 

Tipus: BCIL, Be Cultural d'Interès Local

Publicació: PLA D'ORDENACIÓ URBANÍSTICA MUNICIPAL DE TARRAGONA - 4a REVISIÓ DEL PLA GENERAL D'ORDENACIÓ URBANA ¿ GENER 2011.

Titularitat: publica

Estat de conservació: Regular

Bibliografia:

AJUNTAMENT DE TARRAGONA: Catàleg municipal de monuments, edificis, ambients urbans i altres béns immobles. Tarragona, gener 2011.

ARNAVAT, Albert; CABRÉ, Tate: Arquitectura industrial modernista i noucentista del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre. Tarragona, Diputació de Tarragona, 2012.

 

Ús i funció actual: Pendent de rehabilitar i acollir l'Escola Oficial d'Idiomes.

Adreça: Carrer d'Smith, 55 / Carrer del Vapor.

Telèfon: 977 250 795 (Turisme)

Lloc web: http://www.tarragonaturisme.cat/

Adreça electrònica: turisme@tarragona.cat

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.1118636], [1.2456066]