Fàbrica de la Tabacalera

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Arquitectura industrial, Fàbriques

Comarca: Tarragonès

Municipi: Tarragona

Adreça: Passeig de la Independència, 3-15.

Descripció:
La gran fàbrica de tabacs de la ¿Compañía Arrendataria de Tabacos' és una de les grans fites de l'arquitectura industrial del Camp de Tarragona. Construïda entre el 1922 i el 1931, segons un projecte de Roberto Navarro, arquitecte, i Miguel Quesada, enginyer, amb intervenció de l'arquitercte gaudinista Francesc Quintana.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Industrial.

Estil: Noucentisme. Clacicisme

Datació: 1922-1931

Localització: Vora el riu Francolí.

Descripció:

La gran fàbrica de tabacs de la ‘Compañía Arrendataria de Tabacos' és una de les grans fites de l'arquitectura industrial del Camp de Tarragona.Tanmateix, resulta extemporània a tot el que s'estava construint en arquitectura internacional i a Catalunya en aquells anys. Seguint la tradició de les antigues fàbriques reials espanyoles, iniciada amb les monarquies absolutes, el recinte fabril segueix l'estructura del palau versallesc, amb pavellons, patis i jardins. Tot i que l'esquelet dels edificis, presenta una estructura racionalista, les façanes van ser revestides amb un llenguatge acadèmic, classicista i ornamentació Beaux Arts. Són autors del projecte dos tècnics de la companyia, Roberto Navarro, arquitecte, i Miguel Quesada, enginyer, amb intervenció de l'arquitercte gaudinista Francesc Quintana, continuador de la Sagrada Família. Els mòduls s'organitzen en forma d'U al voltant del jardí i tenen soterranis i dues plantes. El conjunt llinda amb jaciments paleocristians.

Tipus: BCIL, Be Cultural d'Interès Local

Publicació: PLA D'ORDENACIÓ URBANÍSTICA MUNICIPAL DE TARRAGONA - 4a REVISIÓ DEL PLA GENERAL D'ORDENACIÓ URBANA ¿ GENER 2011.

Titularitat: publica

Estat de conservació: Bo.

Bibliografia:

AJUNTAMENT DE TARRAGONA: Catàleg municipal de monuments, edificis, ambients urbans i altres béns immobles. Tarragona, gener 2011.

ARNAVAT, Albert; CABRÉ, Tate: Arquitectura industrial modernista i noucentista del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre. Tarragona, Diputació de Tarragona, 2012.

Accés: Fàcil

Condicions de visita: Exterior.

Ús i funció actual: En obres

Adreça: Passeig de la Independència, 3-15.

Telèfon: 977 250 795 (Turisme)

Lloc web: http://www.tarragonaturisme.cat/

Adreça electrònica: turisme@tarragona.cat

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.1132736], [1.238658]