Fòrum de la Colònia

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Zones arqueològiques, Romà

Comarca: Tarragonès

Municipi: Tarragona

Adreça: C/ Lleida

Descripció:
El Fòrum de la Colònia va ser, ja des del segle II aC, el centre neuràlgic de la ciutat de Tàrraco. És l'àrea central d'una "urbs" on es concentraven el temple capitolí, la plaça foral, i el lloc de reunió de les elits locals, dels negocis i de l'activitat administrativa. Cal remarcar que es troba situat en la part baixa de la ciutat, a mig camí entre el dinàmic port de Tàrraco i l'espai monumental administratiu de la part alta.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Jaciment arqueològic. Fòrum de la ciutat

Datació: Segles II aC-IV dC

Localització: Part baixa de la ciutat.

Descripció:

El fòrum de la ciutat era una gran plaça porticada entorn a la qual s'organitzaven els edificis públics, amb dues zones diferenciades. Per un lloc tenim l'àrea sacra, presidida pel temple dedicat a la tríada capitolina, recentment documentat en excavacions arqueològiques, junt amb temples menors. D'altra banda trobem l'àrea política i comercial, on es trobava la basílica jurídica, que servia com a centre de reunió i d'administració de justícia, la sala de les assemblees de l'ordo decurionum o notables de la ciutat, zones decorades amb estàtues i inscripcions, com la dedicada primer a Pompeu Magne i després al seu rival i vencedor Juli Cèsar, etc.

El Fòrum de la Colònia de Tàrraco és una obra de l'època republicana però va patir diverses reformes, destacant l'ampliació realitzada en època de l'emperador August, o quan en època de l'emperador Tiberi es va construir una nova plaça pública annexa, denominada forum adiectum, sobreelevada respecte a la primera i on es va construir la basílica jurídica de tres naus.

En la visita al recinte també es poden visitar restes dels carrers conservats -kardus i decumanus-, així com algunes de les cases que s'obrien als vials.

Notes històriques:

Les recents excavacions dutes a terme en el Fòrum de la Colònia han posat de manifest la seva existència ja des del segle II aC, quan s'hi van construir, entre altres edificis del conjunt, el temple dedicat a la tríada capitolina: Juno, Júpiter i Minerva. Després de diverses reformes i remodelacions, sobrtetot dutes a terme en els primers anys de l'Imperi, va quedar destruït per un incendi vora el 360 dC, moment a partir del qual va començar l'espoli i el desmuntatge de les restes del Fòrum.

Les restes del Fòrum de la Colònia es van descobrir durant les obres d'eixample de la ciutat per aquest sector de la part baixa, en els anys 20 del segle passat. Els treballs d'excavació van ser dirigits per mossèn Serra Vilaró, a qui també es deu l'excavació de la necròpolis paleocristiana i destacades actuacions en la documentació i recuperació del patrimoni monumental de Tarragona durant els primers decennis del segle passat.

Tipus: BCIN. Conjunt Històric. Patrimoni Mundial de la UNESCO, 2000

Disposició: Decret. Llei 9/93 Patrimoni català

Data disposició: 26/03/1954

Publicació: BOE. 06/04/1954

Titularitat: publica

Estat de conservació: Bo

Bibliografia:

AA.VV. 2000: Tàrraco. Guies del Museu d'Arqueologia de Catalunya, Tarragona.

Accés: Fàcil

Condicions de visita: De pagament. HORARI D'ESTIU: Del 19 d'abril a 30 de setembre. Laborals: 9:00 h a 21:00 h. Festius: 9:00 h a 15:00 h. HORARI D'HIVERN: De l'1 de gener a 29 de març i de l'1 d'octubre al 31 de desembre. Laborals: 9:00 h a 19:00 h. Festius: 10:00 h a 15:00 h. TANCAT TOTS ELS DILLUNS DE L'ANY, EXCEPTE: 25 d'abril. Pasqua. 13 de juny. Segona pasqua. 15 d'agost. L'Assumpció. 31 d'octubre. Pont d'1 de novembre.

Ús i funció actual: Monument visitable

Observacions:

El 2000 va ser declarat Patrimoni de la Humanitat  per la UNESCO juntament amb la resta del conjunt arqueològic de Tarragona.

Forma part dels monuments gestionats pel Museu d'Història de Tarragona.

* Permís fotogràfic concedit per la Conselleria de Patrimoni Històric de l'Ajuntament de Tarragona.

Adreça: C/ Lleida

Telèfon: 977 242 220 (Museu d'Història de Tarragona)

Fax: 977 612 872 (ajuntament de Tarragona)

Lloc web: http://www.museutgn.com/

Adreça electrònica: mht@tgna.altanet.org

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.114677], [1.248124]