Mercat Central de Tarragona

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Arquitectura industrial, Mercats

Comarca: Tarragonès

Municipi: Tarragona

Adreça: Plaça de Corsini, 9.

Descripció:
El Mercat Central de Tarragona va ser projectat el 1911 per l'arquitecte Josep Maria Pujol de Barberà, i acabat de construïr el 1915, en estil modernista, en transició cap al noucentisme. Actualment es troba en un procés de reforma, fet que ha obligat a situar les parades habituals a la mateixa plaça en una carpa.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Civil. Mercat.

Estil: Modernisme / Noucentisme

Datació: 1911-1915

Localització: Al nucli urbà.

Descripció:

L'edifici del Mercat Central de Tarragona transita entre el modernisme i el noucentisme: té elements decoratius purament art nouveau, com les lletres ceràmiques de les antefixes al rètol «Mercado Público», i la ceràmica vidrada -ja desapareguda- de les cobertes, però alhora predica la llisa netedat de façanes, la puresa de línies i la tornada al classicisme amb un neoromànic trufat d'elements historicistes. Ocupa un solar rectangular amb quatre façanes, té una sola planta, tres naus allargades i una de transversal, de volta de canó amb carenat, amb claraboies als encreuaments. Les reformes de 1932 i 1989 van conservar l'estructura de ferro amb columnes, de l'arquitecte Joan Torras Guardiola, professor de Gaudí. Al centre de cada façana hi destaca la porta amb arc monumental de mig punt peraltat, arquivoltes llises i una cornisa amb les antefixes modernistes, flanquejada per dues finestres amb el mateix esquema. Pilastres jòniques amb garlandes arrodoneixen el conjunt.

Tipus: BCIL, Be Cultural d'Interès Local

Publicació: PLA D'ORDENACIÓ URBANÍSTICA MUNICIPAL DE TARRAGONA - 4a REVISIÓ DEL PLA GENERAL D'ORDENACIÓ URBANA ¿ GENER 2011.

Titularitat: publica

Estat de conservació: En obres

Bibliografia:

AJUNTAMENT DE TARRAGONA: Catàleg municipal de monuments, edificis, ambients urbans i altres béns immobles. Tarragona, gener 2011.

ARNAVAT, Albert; CABRÉ, Tate: Arquitectura industrial modernista i noucentista del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre. Tarragona, Diputació de Tarragona, 2012.

Ús i funció actual: Mercat públic municipal

Adreça: Plaça de Corsini, 9.

Telèfon: 977 250 795 (Turisme)

Lloc web: http://www.tarragonaturisme.cat/

Adreça electrònica: turisme@tarragona.cat

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.1152254], [1.2496905]