Muralles Romanes

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Torres i muralles

Comarca: Tarragonès

Municipi: Tarragona

Adreça: Av. Catalunya -Passeig Arqueològic - Passeig de Sant Antoni

Descripció:
La muralla fou la primera gran obra que els romans van construir a Tàrraco, pocs anys després de la seva arribada a la part alta de la ciutat. Aquí van situar la seva base d'operacions durant la Segona Guerra Púnica, que després esdevingué campament permanent, i va ser protegit amb una muralla pètria.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Defensiu. Muralla

Datació: Segle II aC

Localització: Nucli hìstòric de la Part Alta

Descripció:

De la muralla romana s'han definit dos projectes constructius, ambdós datats en el segle II aC. El primer i més antic estava format per un parament de grans blocs irregulars -pedres ciclòpies-, que tenia una alçada màxima de 6 mi una amplada de 4 m, definida per dos murs paral·lels amb l'interior farcit de pedres barrejades amb terra -emplecton-, i protegida amb torres més altes construïdes amb carreus, destinades a l'artilleria.

La denominada segona fase de la muralla respon a una ampliació del recinte original, en aquest cas utilitzant els grans blocs ciclopis a la base, en una doble filada, sobre la qual s'aixeca un mur de carreus encoixinats -opus quadratum-,que arriben a una alçada de 12 m. També serà més gran l'amplada, que arriba als 6 m, i per a la seva defensa s'obriran petites portes -poternes- en la base de pedres ciclòpies.

Notes històriques:

Els estudis sobre la muralla han datat la construcció de la primera fase entre els anys finals del segle III i els primers del segle II aC, i la construcció de l'ampliació o segona fase entre els anys 150 i 125 aC.

Tipus: BCIN. Conjunt Històric. Patrimoni Mundial de la UNESCO, 2000

Disposició: Decret

Data disposició: 22/04/1949

Publicació: 05/05/1949

Titularitat: publica

Estat de conservació: Bo

Bibliografia:

J. Menchon, J. Massó 1999: Les muralles de Tarragona. Defenses i fortificacions de la ciutat (segles II aC-XX dC), Tarragona.

J. Menchon 2009: La muralla romana de Tarragona: una aproximació, Barcelona.

C. Salom 2006: Tàrraco, la ciutat, Museu d'Història, Tarragona.

Accés: Fàcil

Condicions de visita: De pagament. HORARI D'ESTIU: Del 19 d'abril a 30 de setembre. Laborals: 9:00 h a 21:00 h. Festius: 9:00 h a 15:00 h. HORARI D'HIVERN: De l'1 de gener a 29 de març i de l'1 d'octubre al 31 de desembre. Laborals: 9:00 h a 19:00 h. Festius: 10:00 h a 15:00 h. TANCAT TOTS ELS DILLUNS DE L'ANY, EXCEPTE: 25 d'abril. Pasqua. 13 de juny. Segona pasqua. 15 d'agost. L'Assumpció. 31 d'octubre. Pont d'1 de novembre.

Ús i funció actual: Monument visitable

Observacions:

El Passeig Arqueològic forma part dels monuments gestionats pel Museu d'Història de Tarragona.

També es poden visitar des de la part interna de la ciutat, pel carrer Baixada del Roser, i a l'exterior de la plaça de l'Escorxador i del Passeig de Sant Antoni.

* Permís fotogràfic concedit per la Conselleria de Patrimoni Històric de l'Ajuntament de Tarragona.

Adreça: Av. Catalunya -Passeig Arqueològic - Passeig de Sant Antoni

Telèfon: 977 242 220 (Museu d'Història de Tarragona)

Lloc web: http://www.museutgn.com/

Adreça electrònica: mht@tgna.altanet.org

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.118843], [1.255327]