Torre del Pretori

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Torres i muralles

Comarca: Tarragonès

Municipi: Tarragona

Adreça: Plaça del Rei, 8

Descripció:
També coneguda com el Palau d'August o Castell de Pilats, aquesta edificació formava part del conjunt monumental de la Tàrraco romana que ocupava la part alta, i servia per connectar el Circ amb la Plaça de Representació o del Fòrum Provincial. Ja en època medieval va ser reformada com a castell del Rei, fer que és l'origen del nom de la plaça a la que està afaçanada.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Arquitectura pública

Datació: Entorn l'any 73 dC, época medieval i moderna.

Localització: Casc antic

Descripció:

Originalment la Torre del Pretori era un calaix d'escales monumental situat en l'angle oriental de connexió entre el Circ i el podi perimetral de la Plaça de Representació del Fòrum Provincial. En l'extrem oposat es conserva una estructura similar, com és la Torre de l'Antiga Audiència.

La seva transformació comença en època tardoantiga, quan el circ i els edificis públics de la part alta comencen a desmantellar-se i reutilitzar-se. Ja en època medieval, arran de la restauració de la ciutat a partir del 1129 la torre fou adequada com a residència d’un dels dos senyors de la ciutat: el normand Robert Bordet, príncep de Tarragona.

Notes històriques:

A la mort de Robert Bordet, l’edifici passà a mans del Comte de Barcelona essent la residència permanent del veguer reial. L’any 1281, durant el regnat de Pere II el Gran l’edifici fou assaltat i destruït per pagesos procedents d’alguns pobles del Camp, revoltats contra el veguer per les dures imposicions a les que els sotmetia. L’edifici fou allotjament d’alguns membres de la reialesa, com Blanca d'Anjou, muller de Jaume II (1310), o del propi rei (1306), qui dugué a terme tota una sèrie d’importants obres d’adequació.

Anys més tard, Pere III el Cerimoniós, reformà significativament el palau amb la construcció d’un nou pis, la sala gòtica. La seva situació privilegiada el va convertir en un punt clau de vigilància contra la pirateria. El 1399 esdevení presó.El 1413 es va convertir en l’oficina del procurador reial i, poc a poc, va anar adquirint funcions clarament militars, com de dipòsit d’armes i quarter militar. Durant la Guerra del Francès l’edifici, com tota la ciutat, fou ocupat per les tropes napoleòniques, que el destruiren parcialment durant la seva fugida, l’any 1813. Des de mitjans del segle XIX fins el 1953 va albergar la Presó Provincial. A
partir d’aquest moment va començar un procés d’adequació museogràfica, esdevenint, l’any 1971, un annex al Museu Arqueològic. A partir del 1986 la torre va passar a dependre del Museu d’Història de Tarragona.

Tipus: BCIN. Patrimoni Mundial de la UNESCO, 2000

Disposició: Real Orden. Llei 9/1993 del Patrimoni Cultural Català

Data disposició: 28/07/1926

Publicació: Gazeta 30/07/1926

Titularitat: publica

Estat de conservació: Bo

Accés: Fàcil

Condicions de visita: De pagament. HORARI D'ESTIU: Del 19 d'abril a 30 de setembre. Laborals: 9:00 h a 21:00 h. Festius: 9:00 h a 15:00 h. HORARI D'HIVERN: De l'1 de gener a 29 de març i de l'1 d'octubre al 31 de desembre. Laborals: 9:00 h a 19:00 h. Festius: 10:00 h a 15:00 h. TANCAT TOTS ELS DILLUNS DE L'ANY, EXCEPTE: 25 d'abril. Pasqua. 13 de juny. Segona pasqua. 15 d'agost. L'Assumpció. 31 d'octubre. Pont d'1 de novembre.

Ús i funció actual: Monument

Observacions:

Forma part del conjunt de monuments gestionats pel Museu d'Història de Tarragona.

* Permís fotogràfic concedit per la Conselleria de Patrimoni Històric de l'Ajuntament de Tarragona.

Adreça: Plaça del Rei, 8

Telèfon: 977 242 220 (Museu d'Història de Tarragona)

Lloc web: http://www.museutgn.com/

Adreça electrònica: mht@tgna.altanet.org

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.116654], [1.258084]