Ermita de la Mare de Déu del Carme

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Centres religiosos, Ermites

Comarca: Baix Ebre

Municipi: Tivenys

Adreça: Camí de Cementiri

Descripció:
L'antiga capella de la Mare de Déu del Carme, documentada des del 1760, va ser construida per influència dels frares carmelitans de Cardó, divulgadors de la devoció a la comarca. Els darrers anyst se n'ha ensorrat la teulada.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Edifici de culte. Ermita

Estil: Barroc

Datació: Segle XVIII

Localització: Dalt d'un turó al nord-est del nucli urbà de Tivenys

Descripció:

En runes, li falta tota la coberta, que s'ha enfonsat i era de teula, a dos vessants. És una mena de rèplica, en petit, de l'església parroquial. Obra de maçoneria, amb ornaments d'arrebossat i estucats a l'interior (en queden restes). La porta presenta arc rebaixat, amb una motllura a sobre representant la Mare de Déu. El capcer de la façana, amb motllures curvilínies, és coronat per una espadanya en rajola, centrada, sobre l'eix de la porta. El mur esquerre presenta un gran contrafort en la seva part central. L'interior, de planta rectangular, presenta falses pilastres d'ordre compost adossades a la paret i una cornisa perimetral, a partir de la qual arrencava la volta, ara totalment enfonsada. Hi havia un cor sobre l'entrada, del qual encara hi resten les escales d'accés. A la dreta de l'ermita, s'alça una casa de tres plantes amb golfes obertes, de maçoneria. 

Notes històriques:

L'antiga capella de la Mare de Déu del Carme, documentada des del 1760, va ser construida per influència dels frares carmelitans de Cardó, divulgadors de la devoció a la comarca. La capella, un edifici barroc senzill, amb espadanya, es troba ara sense teulat i abandonada. En la placa de la façana es llegeix: "Año 1793". És contemporània de l'església parroquial del poble, acabada l'any 1794. Això, i el fet que els elements decoratius del capcer i de l'interior de la nau siguin una rèplica dels d'aquella, fa pensar que és degut al mateix arquitecte.

Tipus: BCIL, Bé Cultural d'Interès Local

Disposició: Aprovació definitiva Comissió d'Urbanisme

Data disposició: 06/11/2008

Publicació: DOGC 23/03/2009

Titularitat: privada

Estat de conservació: Regular

Accés: Fàcil

Condicions de visita: A l'aire lliure

Ús i funció actual: En desús

Adreça: Camí de Cementiri

Telèfon: 977 496 233

Fax: 977 496 168

Lloc web: http://www.tivenys.altanet.org

Adreça electrònica: aj.tivenys@altanet.org

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [40.916477], [0.516325]