Castell de Torredembarra

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Castells

Comarca: Tarragonès

Municipi: Torredembarra

Adreça: Plaça del Castell

Descripció:
És considerat un dels edificis renaixentistes més notables de Catalunya. Va ser construït a partir del 1565 per iniciativa de Lluís d'Icart, senyor de la vila, substituint un castell anterior.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Militar. Castell-palau

Estil: Renaixement

Datació: Segles XVI-XVII

Localització: Centre històric

Descripció:

Té planta quadrada, amb quatre torres als angles i s'organitza a l'entorn d'un pati porticat que tenia una escala interior, desapareguda. La portalada presenta dos parells de columnes toscanes que sostenen un entaulament amb frontó semicircular.

Notes històriques:

Damunt de la cornisa existeix un altre pis d'obra de tàpia que possiblement es construí al s. XVII ja que no apareix en els dibuixos originals de mitjan s. XVII. A l'interior de l'edifici trobem un pati central quadrat -actualment el vestíbul de l'Ajuntament-, rodejat d'arcs de mig punt amb casetons i dels del que podem accedir a semisoterranis (bodega, capella, etc). L'escala principal és molt àmplia, amb dues portes d'accés als salons. Les ales d'accés es cobreixen amb una volta d'aresta de maons. En estat semiruïnós fins a finals de la dècada dels noranta del segle passat, actualment es troba totalment restaurat i, com hem dit, és la seu de l'Ajuntament de Torredembarra i un dels millors exemples renaixentistes de la comarca. L'any 1998, amb motiu de la restauració de l'edificació per ubicar-hi l'Ajuntament, es realitzà una intervenció de control de les rases que es practicaren per reforçar l'estructura.

Tipus: BCIN

Disposició: Ley 16/1985, de 25 de junio, del Patrimonio Histórico Español; Llei 9/1993, de 30 de setembre del Patrimoni Cultural Català, R-I-51-6743

Data disposició: 22/04/1949

Publicació: Núm. BOE 05/05/1949

Titularitat: publica

Estat de conservació: Bo

Bibliografia:

ALOGUIN i PALLACH, R.. Guia de fortificacions de Tarragona. Tarragona: Edicions Tárraco, 1998. p.121. 

CARBONELL i BUADES, M.. L'escola del Camp de Tarragona en l'arquitectura del segle XVI a Catalunya. Tarragona: Institut d'Estudis Tarraconenses Ramon Berenguer IV, 1986. p.219-227. 

PONS de ICART, LL.. Libro de las grandezas y cosas memorables de la metropolitana, insigne y famosa ciudad de Tarragona. 3. Tarragona: Ajuntament de Tarragona, 1981. p.317-318. Original de 1572.

Accés: Fàcil

Condicions de visita: Lliure

Ús i funció actual: Ajuntament

Observacions:

Va ser rehabilitat el 1998 i reformat per esdevenir la seu de l'Ajuntament, segons projecte de l'arquitecte Xavier Olivé.

Adreça: Plaça del Castell

Telèfon: 977 640 025 (ajuntament de Torredembarra)

Fax: Fax: 977 643 835 (ajuntament de Torredembarra)

Lloc web: http://www.torredembarra.cat

Adreça electrònica: ajuntament@torredembarra.cat

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.145726], [1.395560]