Escola Antoni Roig

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Cases singulars

Comarca: Tarragonès

Municipi: Torredembarra

Adreça: Alt de Sant Pere, 35

Descripció:
Edifici construït l'any 1892, promogut per l'indià local Antoni Roig i Copons (1817-1885). El Patronat Antoni Roig es va formar després de la seva mort per complir les seves voluntats.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Equipament públic

Estil: Eclecticisme

Datació: 1892

Localització: Centre històric

Descripció:

Les escoles Roig de Torredembarra, són un edifici quadrat, amb planta baixa i pis. La data de construcció es pot observar al pis alt de l'habitatge, concretament a la part central damunt de la finestra tripartita. La planta baixa presenta dues portes d'accés enlairades damunt d'una petita escalinata, sobresortint del cos central podem observar dues ales a banda i banda de la planta baixa amb finestres bipartides, tres a cada costat que presenten una perfecta simetria. Damunt de la planta baixa i la seva part central, apareix el primer pis amb finestra tripartita i dues finestres petites i senzilles al costat. 

Tant les pintures de la sala noble, com la decoració escultòrica que remata la façana principal externa, presenta alguns elements propis de l'associació de la francmaçoneria, probablement relacionats amb els executors del projecte, com ara un compàs, una estrella de cinc puntes, un pergamí obert, una bola del món o una columna.

Notes històriques:

El coronament de l'edifici no pot ser més característic de l'època, amb frontó triangular rematat amb decoració escultòrica de manera que a cada pis la decoració ha anat augmentant de relleu, fins arribar a ésser una veritable escultura. L'edifici fou construït gràcies a l'ajut ofert per l'il·lustre arquitecte tarragoní R. Salas i Ricomà, l'any 1919. 

Tipus: BCIL

Titularitat: publica

Estat de conservació: Bo

Accés: Fàcil

Condicions de visita: Lliure

Ús i funció actual: Seu del Patronat Antoni Roig i l'Escola de Música Municipal

Observacions:

El Patronat Antoni Roig es va formar després de la seva mort per complir les seves voluntats: que es desenvolupés la instrucció pública (per donar compliment a aquest desig va decidir el Patronat construir una escola i dotar-la de mestres pagats pel propi Patronat) i es dones una dot a donzelles pobres del poble quan es casessin.

Adreça: Alt de Sant Pere, 35

Telèfon: 977 640 025 (ajuntament de Torredembarra)

Fax: 977 643 835 (ajuntament de Torredembarra)

Lloc web: http://www.torredembarra.cat

Adreça electrònica: ajuntament@torredembarra.cat

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.145844], [1.399202]