Església parroquial de Sant Pere

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Centres religiosos, Esglésies

Comarca: Tarragonès

Municipi: Torredembarra

Adreça: Carrer Joan Güell, 16

Descripció:
L'església de Sant Pere va ser construïda en diverses etapes, entre el segle XV i el XVIII, substituint un temple anterior documentat des del segle XIII, quan la vila era coneguda com Torre de Clarà.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Religiós. Església

Datació: Segle XVIII (1705)

Localització: Centre històric

Descripció:

L'església parroquial de Torredembarra és un gran edifici de carreus amb planta de creu llatina inscrita dins un rectangle. Una nau i capelles laterals, la nau central està coberta amb volta de canó amb llunetes i també als braços del creuer. Aquest es veu coronat per una cúpula oval damunt de petxines. La façana presenta una portada renaixentista de mitges columnes corínties, fris llis i frontó triangular partit damunt carteles. A la part de la façana que dóna a l'Evangeli hi ha una altra portada renaixentista més senzilla. 

Notes històriques:

El campanar té la part baixa quadrada i la part alta octogonal. L'església és un conjunt renaixentista que s'encamina cap al barroc. Es comença l'any 1705 i es va acabar l'any 1770, a excepció de la capella que s'obre al creuer que és més tardana. Pel carrer Major i adossat al mur de la façana principal de l'església es troba l'abadia construïda a la mateixa època i que té una airós balcó en angles decorat per sota i esgrafiats a la façana que es troben gairebé esborrats. També de força interès artístic és l'òrgan barroc de l'església. 

Tipus: BCIL

Titularitat: altres

Estat de conservació: Bo

Accés: Fàcil

Condicions de visita: Hores limitades

Ús i funció actual: Religiós

Observacions:

Com tantes altres, l'església de Torredembarra va perdre gairebé tot el seu valuós patrimoni ornamental l'any 1936. Sortosament es va poder salvar l'orgue barroc construït el 1705 pels germans Guilla, de Tremp, que va ser restaurat el 1979.

Adreça: Carrer Joan Güell, 16

Telèfon: 977 640 025 (ajuntament de Torredembarra)

Fax: 977 643 835 (ajuntament de Torredembarra)

Lloc web: http://www.torredembarra.cat

Adreça electrònica: ajuntament@torredembarra.cat

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.145033], [1.395678]