La Balandra

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Cases singulars

Comarca: Priorat

Municipi: Torroja del Priorat

Adreça: C/De la Balandra

Descripció:
Construcció de grans dimensions edificada pels cartoixans d'Escaladei per cobrar el delme de les espècies. Amb posterioritat a la desamortització, va ser comprada per un particular. En època recent s'ha instal·lat l'única embotelladora de la població per a la comercialització del vi.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Agropecuària. Magatzem.

Estil: Obra popular

Datació: Segle XVII

Localització: Es troba al centre de la població.

Descripció:

Edifici bastit amb paredat arrebossat i els angles reforçats amb carreus. Presenta una planta aproximadament quadrada o lleugerament romboïdal, d'uns 22 m de costat, i coberta de teula a dues vessants. Consta de planta i soterrani, al que s'accedeix directament des de la part baixa de la casa a causa del desnivell sobre la que és bastida. El soterrani té tres tramades amb voltes d'aresta i conté tines i cups diversos. Al primer pis o planta principal hi ha diverses habitacions i una gran sala, destinada a la recepció de mercaderia.

Notes històriques:

L'edifici fou construït en una època indeterminda per la Cartoixa d'Escaladei amb la funció de percebre el delme en espècies. Com els altres béns de la Cartoixa fou desamortitzat i venut, el 1840, a Ramon Pagès, del mateix poble, per 22000 rals. Darrerament s'ha instal·lat una planta embotelladora, l'única de què disposa Torroja del Priorat, per a comercialitzar el vi. L'edifici, doncs, constitueix ara un celler reconegut pel Consell Regulador de la Denominació d'origen Priorat.

Titularitat: privada

Estat de conservació: Bo

Accés: Fàcil

Ús i funció actual: Pendent

Adreça: C/De la Balandra

Telèfon: 977 83 92 17

Fax: 977 83 92 17

Lloc web: http://www.torroja.altanet.org

Adreça electrònica: aj.torroja@altanet.org

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.213295], [0.810130]