Casa Bau

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Cases singulars

Comarca: Baix Ebre

Municipi: Tortosa

Adreça: Carrer de Ramon Berenguer IV, 26.

Descripció:
Edifici modernista projectat per l'arquitecte Josep Plantada Artigas el 1912, i acabada de construir el 1915. L'edifici es vesteix amb una façana principal ordenada per una estricta simetria central, on una tribuna pètria i goticista decorada amb pinacles i gàrgoles resol l'aspecte l'aspecte representatiu que la burgesia buscava en el Modernisme.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Residencial. Habitatge.

Estil: Modernisme

Datació: 1912-1915 i 1940

Localització: Nucli urbà.

Descripció:

Josep Bau Vergés era un ric propietari i exportador oleícola carlí, pioner amb el mercat sud-americà. Va encarregar la casa per a habitatge propi i al seu costat hi instal·là els magatzems de l'empresa. L'edifici de cinc plantes, el va encarregar a l'arquitecte Josep Plantada, de Barcelona, que per aquells anys projectà altres obres a la zona. Destaca el treball de forja i, a l'interior, la fusteria i la decoració modernista als sostres -decorats amb enteixinats- i als terres. A la planta baixa, hi ha dues sèries de columnes de fust llis amb capitells florals unides per arcs peraltats. Al primer pis, s'hi troba una gran tribuna triple centrada amb pinacles i gàrgoles, que fa de balcó al segon pis i que està sostinguda per mènsules de formes vegetals. A la façana posterior destaca una gran tribuna semicircular. El 1949 s'hi van afegir dues plantes i un àtic, fet que li donà la volumetria actual. Des de l'any 2000 el pis principal hostatja la Demarcació de l'Ebre del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya.

Edifici entre mitgeres, de planta baixa i quatre pisos d'alçada en la façana principal, ordenada segons un eix de simetria central i rematada per dues torrasses laterals que sobrepassen la darrera planta, coberta per un voladís de teula. Hi destaca la solució de les dues plantes inferiors. A la planta baixa, dues sèries de columnes de fust llis i capitells florals unides per arcs peraltats, una a cada costat del portal d'accés i un arc trilobat que es repeteix als dos extrems de la façana. Al primer pis gran tribuna-mirador centrada, de caràcter modernista i goticista, amb pinacles, gàrgoles, quadrifolis, etc. sobre mènsules escultòriques amb motius florals, realitzat tot en pedra, mentre que la resta del parament està arrebossat i pintant. Els dos pisos superiors presenten balconades i tots els buits tenen arcs trilobats. Gran treball de ferreria artística, amb motius florals. La façana posterior, al c/ La Salle, presenta a planta baixa el desenvolupament característic dels magatzem d'oli annexos, formant terrassa a primera planta, on s'alça una peça semicircular envidrada. Els pisos superiors presenten balconades de mitgera a mitgera, amb buits trilobats. A l'interior cal destacar la fusteria i els sostres pintats i decorats amb enteixinats.

Notes històriques:

José Bau Vergés fou l'impulsor del negoci familiar d'olis que arribaria a tenir caràcter internacional i que després va ser continuat pel seu fill Joaquin Bau Nolla, alcalde de Tortosa el 1925 i ministre de Franco el 1936, arribant finalment a ser President del Consell d'Estat i Vicepresident del Consell del Regne de l'anterior règim. La família Bau va arribar a acumular una considerable fortuna distribuïda entre negocis de característiques diverses. Fou llavors (1912) quan en projectà i construí aquesta casa, segons el projecte de Josep Plantada.

Titularitat: privada

Estat de conservació: Bo

Bibliografia:

ARNAVAT, Albert; CABRÉ, Tate: Arquitectura modernista del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre. Diputació de Tarragona, 2011.

Accés: Fàcil

Ús i funció actual: Habitatges. Despatxos.

Adreça: Carrer de Ramon Berenguer IV, 26.

Telèfon: 977 442 005 (Tortosa Turisme)

Fax: 977 511 256 (Tortosa Turisme)

Lloc web: http://www.tortosaturisme.cat/ca/que-fer/6-llocs-dinteres/164-els-edificis-modernistes/

Adreça electrònica: info@tortosaturisme.cat

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [40.8095895], [0.5232678]