Castell de la Suda o de Sant Joan

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Castells

Comarca: Baix Ebre

Municipi: Tortosa

Adreça: Castell de la Suda, s/n

Descripció:
Aquest és l'edifici més monumental de la ciutat andalusí conservat a Tortosa, Bé cultural d'Interès Nacional, construït en temps d'Abderraman III, en el segle X, sobre l'antiga acròpolis romana. El conjunt inclou les muralles, el pou i la necròpolis, i ocupa un turó de planta allargada orientat de sud-oest a nord-est, que domina estratègicament la ciutat i la vall de l'Ebre. Rep el nom del pou sarraí o suda, que baixa a més de 45 metres de profunditat a buscar el nivell de l'Ebre. El recinte conté l'únic cementiri àrab al descobert de tot Catalunya i un Parador de Turisme.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Militar. Castell

Datació: Segles X-XX

Localització: Sobre el promontori que domina la catedral i on, actualment, es troba el Parador de Turisme.

Descripció:

Aquest castell es va construir sobre un promontori que, estratègicament, domina el nucli primitiu de la ciutat i el pas del riu Ebre. La seva construcció es data en temps d'Abderraman III, en el segle X dC, i d'aquest període es conserven parcialment  la base i el traçat de les muralles, la necròpolis, excavada i deixada a la vista, i un pou que va a buscar l'aigua del riu a 45 m de fondària. Amb la conquesta cristiana la Suda esdevingué la presó pública de la ciutat, i en temps del rei Jaume I es transforma en residència reial, amb transformacions conegudes d'època de Pere el Cerimoniós. Amb la introducció dels nous mètodes bèl·lics, deguts a la nova artilleria de foc, el castell s'adapta escapçant torres i muralles, i en el segle XVIII es construeix un fortí, ocupant el sector nord.

De les restes encara conservades en destaquen les muralles, que presenten una planta irregular adaptada al terreny, i alguna torre, com la de Túbal o del Diamant, de planta circular i base atalussada. També es conserven les arcades d'accés al recinte, la nau del polvorí en forma de volta, una sala de finestres triforades, el pati d'armes i un conjunt de galeries subterrànies. També hem de destacar la torre de l'homenatge i l'edifici que hi ha al darrera, reconstruït en estil neogòtic quan s'hi va instal·lar el Parador Turístic Nacional.

Notes històriques:

Aquest sector de la ciutat correspon a l'antiga acròpolis romana, i s'ha plantejat la hipòtesi que fos l'espai ocupat pel fòrum de la ciutat.

Tipus: BCIN, Monument històric

Disposició: Decret

Data disposició: 22/04/1949

Publicació: BOE. 05/05/1949

Titularitat: publica

Estat de conservació: Bo

Bibliografia:

MIRAVALL, R. 1985: Tortosa. Guia General,  Tortosa.

Accés: Fàcil

Ús i funció actual: Parador Nacional de Turisme

Adreça: Castell de la Suda, s/n

Telèfon: 977 442 005(Tortosa Turisme)

Fax: 977 511 256 (Tortosa Turisme)

Lloc web: http://www.tortosaturisme.cat/ca/que-fer/6-llocs-dinteres/80-el-castell-de-la-suda-o-de-sant-joan/

Adreça electrònica: info@tortosaturisme.cat

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [40.815287], [0.524329]