Conjunt històric de Tortosa

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Centres històrics

Comarca: Baix Ebre

Municipi: Tortosa

Adreça: Casc antic

Descripció:
El casc antic de Tortosa, conjunt històrico-artístic, es troba situat dins del perímetre emmurallat del segle XIV. Aquest espai és testimoni de la importància de la ciutat al llarg del temps, que comprèn des d'època ibèrica i romana, passant pel passat medieval andalusí i cristià, la ciutat renaixentista i moderna, i les construccions modernistes d'inicis del segle XIX.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Conjunt històric

Datació: Època romana, medieval, moderna i contemporània

Localització: Nucli històric

Descripció:

El conjunt històric de Tortosa és l'àrea inclosa dins el traçat de les muralles medievals del segle XIV, que no van ser traspassades fins al segle XIX, i dins de les quals es trobava l'antiga ciutat andalusí de Turtuxa i la ciutat romana de Dertosa.

De l'antiga ciutat romana se n'han documentant diverses restes arran de les excavacions arqueològiques, si bé algunes evidències es van conservar per la seva reutilització en èpoques posteriors, com el portal del Romeu, o el fòrum de la ciutat, sobre el que es troba l'actual catedral.

Del període andalusí, la mesquita es va construir en l'espai preeminent que ara ocupa la catedral, i els elements més destacats que es conserven són el castell de la Suda o de Sant Joan, amb la seva necròpolis, i algunes làpides reaprofitades en edificacions posteriors.

Amb la conquesta cristiana de la ciutat per Ramon Berenguer IV el 1148 es va iniciar una nova etapa de prosperitat, on els jueus hi jugaren un important paper. D'aquest període serien els barris jueu i el de la moreria, situats al sector dels Jardins del Príncep, al barri de Remolins.

Els eixos urbans d'aquella època estaven constituïts pels carrers de la Rosa, Sant Felip Neri i Montcada, on hi trobem gran nombre de construccions com ara la Seu i el Palau Episcopal, els palaus Despuig i dels Oriol, o el Convent de Santa Clara.

També destaquen nombroses edificacions renaixentistes, com els Col·legis Reials, i d'època més recent les construccions d'estil modernista, entre les que podem destacar el Palau dels Abària, la casa Grego o el temple de la Reparació.

 

Notes històriques:

Ja en època protohistòrica Tortosa tenia un paper clau en la ruta comercial vertebrada entorn a l'eix de l'Ebre, i posteriorment va quedar plasmada llur importància en la fundació de la ciutat romana de Dertosa. En època de la dominació andalusí esdevé la ciutat àrab de Turtuxa, essent la Suda i el seu cementiri un testimoni a destacar. La posterior conquesta cristiana el 1148 va comportar la construcció d'importants edificis, com la catedral i els palaus gòtics del seu voltant, protegits per la muralla del segle XIV, diversos convents i el call jueu. En època moderna la prosperitat del període medieval no va continuar, ja que la ciutat havia perdut el seu paper destacat com a centre comercial, i aquest fet quedà reflectit en què, fins al segle XIX, la ciutat no va ultrapassar el perímetre del segle XIV. No obstant, la ciutat va ser un enclavament militar destacat, pel seu paper de control del pas de l'Ebre, i durant els segles XVII i XVIII es van reforçar i adequar les seves muralles amb fotins i baluards per adaptar les defenses a l'artilleria. Ja d'època contemporània hem de destacar les construccions modernistes, com la Casa Grego, que són els exemples monumental més recents de la ciutat.

Tipus: BCIN, Conjunt històric

Disposició: Decret

Data disposició: 26/02/1976

Publicació: BOE. 25/03/1976

Titularitat: publica

Estat de conservació: Bo

Accés: Fàcil

Ús i funció actual: Carrers, edificis públics, privats i religiosos.

Observacions:

Des de l'ajuntament, l'entitat Turisme Tortosa ha posat en marxa diverses rutes a peu per conèixer la seva història visitant els diversos monuments i llocs d'interès: Passeig de les fortificacions, Turtuxa ciutat d'Al-Andalus, La Tortosa Jueva, La Tortosa Cristiana, La Tortosa modernista.

Adreça: Casc antic

Telèfon: 977 442 005 (Tortosa Turisme)

Fax: 977 511 256 (Tortosa Turisme)

Lloc web: http://www.tortosaturisme.cat/ca/que-fer/13-rutes-culturals-tortosa-a-peu/

Adreça electrònica: info@tortosaturisme.cat

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [40.814077], [0.522764]