Convent de Santa Clara

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Centres religiosos, Convents

Comarca: Baix Ebre

Municipi: Tortosa

Adreça: Pujada de Santa Clara, 16.

Descripció:
El Convent, fundat en vida de la Santa d'Assís, fou un dels primers de l'orde en instal·lar-se a Catalunya i és el més antic de Tortosa. El monestir és de clausura, però el claustre és visitable. El convent de Santa Clara està ocupat per les monges des del segle XIII. Una comunitat va arribar de Barcelona i es va establir en el que sembla haver estat l'antiga parròquia de Sant Miquel i que amb anterioritat va pertànyer a l'ordre del Temple.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Religiós. Convent

Estil: Gòtic

Datació: Segle XIV

Localització: Nucli històric, en el Barri de Santa Clara.

Descripció:

El convent, d'estil gòtic, és el més antic de Tortosa, i es troba situat en l'extrem nord-oriental del barri de Santa Clara, al costat de la muralla del segle XIV. És un edifici ja conegut en el segle XIII, si bé l'aspecte actual ha estat el fruit de diverses reformes en la seva estructura original. Està delimitat per una tanca, construïda probablement també en el segle XIV, que delimita un espai al que s'accedeix per un pati exterior que connecta amb l'actual església, la porteria i els locutoris, fets de nou sobre l'antiga església, després de la Guerra Civil.

Aquest sector es caracteritza per tenir un gran arc escarser de descàrrega tapiat, sobre el que hi ha un ull de bou. L'actual porta és apuntada, i a l'interior destaquen dues estances gòtiques caracteritzades pels arcs apuntats de pedra, amb escuts gravats.

Les parts del convent més destacables són l'església, el claustre i una altra església gòtica ara enrunada, de la que tan sols es conserven els arcs faixons apuntats.

El claustre, que és la zona visitable del conjunt, forma part de la construcció primigènia, i es conserven dues ales, exemple del gòtic provençal: arcs trilobulats sostinguts per columnes adossades, de base bifoliada i capitells llisos. Sembla que es va reformar durant els segles XV i XVI, i l'any 1991 s'hi dugué a terme una rehabilitació que va deixar al descobert el cinquè arc i columna de l'ala sud.

Notes històriques:

Sembla ser que aquest lloc va pertànyer inicialment a l'Ordre del Temple, sent també parròquia de Sant Miquel. Fou cedit a les monges de Santa Clara arribades de Barcelona en el segle XIII, iniciant-se aleshores les obres del convent actual, que es prolongarien també durant el segle XIV. Les notícies sobre les tres esglésies de les que tenim notícia són força confuses. Les monges sofriren exclaustració el 1835, perdent-se aleshores el ric arxiu que conservaven. Amb la Guerra Civil el van abandonar de nou, i tot el conjunt restà molt afectat. Les germanes restaren, fins aleshores, al col·legi de Sant Lluís, on s'estigueren 16 anys. En la dècada dels 50 del segle passat tornaren a habitar el convent.

Tipus: BCIL, Bé Cultural d'Interès Local

Disposició: Aprovació definitiva comissió urbanisme

Data disposició: 25/07/2007

Publicació: DOGC. 22/10/2007

Titularitat: altres

Estat de conservació: Bo

Bibliografia:

ALANYÀ I ROIG, J.; MUÑOZ I SEBASTIÀ, J.H. 2007: "El monestir de Santa Clara de Tortosa a la llum d'un inventari de l'any 1481", Butlletí Arqueològic, 29, Època V, 167-189.

Accés: Fàcil

Condicions de visita: El claustre és visitable: Divendres i dissabtes de 10 a 13h i de 16:30 a 18h.

Ús i funció actual: Culte. Convent

Observacions:

El convent de Santa Clara és de clausura, però es pot visitar el claustre.

Durant els anys 1997 i 1998 es van substituir la major part dels fusts del claustre, degut al seu estat precari.

Adreça: Pujada de Santa Clara, 16.

Telèfon: 977 44 16 22

Fax: 977 511 256 (Tortosa Turisme)

Lloc web: http://www.tortosaturisme.cat/ca/que-fer/6-llocs-dinteres/150-el-barri-i-el-monestir-de-santa-clara/

Adreça electrònica: info@tortosaturisme.cat

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [40.812351], [0.524854]