Església de la Reparació

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Centres religiosos, Esglésies

Comarca: Baix Ebre

Municipi: Tortosa

Adreça: Carrer de la Mercè, 4.

Descripció:
Destaca a l'exterior, la policromia de la cúpula central policroma modernista, projectada per Pau Monguió Segura.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Culte. Església

Estil: Historicisme. Modernisme

Datació: 1899-1903

Localització: Barri de Santa Clara, al nucli antic.

Descripció:

L'alegre visió de la cúpula de l'església de la Reparació, amb els seus vitralls i caràmiques de colors vius eternament llampants al sol, és una grata sorpresa tant si es contempla des del mirador del castell de la Suda com quan se'ns presenta inopinadament, passejant pel barri de Santa Clara, al nucli antic de Tortosa. L'església en si, la primera de la Reparació a Espanya, és un monument ben curiós i interessant: va ser fundada pel beat tortosí mossèn Manuel Domingo Sol -que té una escultura modernista d'Agustí Querol- i va ser projectada en un estil neobizantí l'any 1899 pel llavors arquitecte municipal Joan Abril, que hi va incloure una cripta gaudinista; i, finalment, va ser culminada en plena època modernista per Pau Monguió amb un perfecte lluernari de metall i vitrall, de base i coberta octogonals amb ornamentacions de ferro forjat i ceràmica que, a la vegada, sosté un petit campanar de ferro també de base i coberta octogonals rematat per un senzill parallamps.

Notes històriques:

Fou fundada pel beat tortosí Manuel Domingo i Sol. La projectà l'any 1899 l'arquitecte Joan Abril i Guanyabens. És el primer temple de Reparació bastit a l'Estat i el segon del món. Sobre el centre de la nau s'aixeca el lucernari, de base octogonal, coronat per un petit campanar de ferro batut amb creu terminal. La volta de l'absis fou pintada al fresc per l'artista tortosí Josep Benet Espuny i representa el Pantocràtor tradicional. L'arc del presbiteri i la part baixa del cor conserven dos olis d'Antoni Cerveto Bestraten. Adossat al mur del costat de l'Epístola, a la paret dreta del temple, hi ha l'emplaçament del mausoleu del Beat Manuel Domingo i Sol. És de marbre de Carrara. La cripta és d'estil neoromànic, setze columnes de pedra de Flix sostenen la nau del temple i deixen entreveure la influència de Gaudí. A l'exterior, acapara totes les mirades la policromia de la cúpula central, veritable model estilístic.

Tipus: BCIL, Bé Cultural d'Interès Local

Disposició: Aprovació definitiva comissió urbanisme

Data disposició: 25/07/2007

Publicació: DOGC. 22/10/2007

Titularitat: altres

Estat de conservació: Bo

Bibliografia:

ARNAVAT, Albert; CABRÉ, Tate: Arquitectura modernista del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre. Diputació de Tarragona, 2011.

 

Accés: Fàcil

Condicions de visita: Hores de culte

Ús i funció actual: Culte. Parròquia

Adreça: Carrer de la Mercè, 4.

Telèfon: 977 442 005 (Tortosa Turisme)

Fax: 977 511 256 (Tortosa Turisme)

Lloc web: http://www.tortosaturisme.cat/ca/que-fer/6-llocs-dinteres/161-esglesia-de-la-reparacio/

Adreça electrònica: info@tortosaturisme.cat

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [40.813633], [0.523007]