Església del Roser

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Centres religiosos, Esglésies

Comarca: Baix Ebre

Municipi: Tortosa

Adreça: Passeig de l'Ebre, 26

Descripció:
Aquesta església és obra de l'arquitecte Joan Abril i Guanyabens. Es començà a construir el 1912 i es va finalitzar el 1914. Durant la Guerra Civil va patir importants desperfectes, i tot i que es va refer, el campanar va perdre part de la majestuositat inicial, en minvar la seva alçada.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Culte. Església

Estil: Historicisme

Datació: 1911-1914

Localització: En la riba dreta del riu Ebre, al costat oposat d'on hi ha el casc antic, vora el pont del c/ del Pintor Gimeno.

Descripció:

L'església del Roser és una estructura de planta rectangular de 40 x 20 m i tres naus, dividides alhora en quatre trams, amb un absis semicircular tancant la nau central, i una petita capella i la sagristia a les laterals.

La nau central, coberta per voltes d'aresta, té major alçada, i aquest fet s'aprofita per situar, en el desnivell, una tribuna cega i ulls de bou circulars, que junt amb les finestres apuntades del presbiteri il·luminen l'interior. Les naus laterals estan estructurades com a capelles intercomunicades, i la separació entre elles i la nau central es fa per arcades de mig punt amb pilars compostos. En el tram dels peus es troba el cor i el vestíbul, aïllat de l'interior i comunicat amb una porta.

L'exterior reflecteix l'estructura interna, amb un accés principal central i dos laterals. L'accés a la nau central es fa per una doble porta, emmarcada en una gran arc de mig punt, fet a mode de motllura, que inclou el doble portal, un seguit de finestrals allargats i, en la part superior, un ull de bou. En l'angle dret es conserva el campanar, una torre esvelta i molt alta, que originalment tenia una alçada major a l'actual, fruit de la restauració de la postguerra. Es conserven restes de l'antiga decoració escultòrica a la portada de sobre el carrer del Pont. Cada tram de nau lateral disposa d'un retaule. La majoria, com el del presbiteri, són neogòtics.

Notes històriques:

La primera pedra es va col·locar el 4 de desembre del 1911 i les obres es van acabar el 25 de juny del 1914. Va patir forts desperfectes durant la Guerra Civil, i posteriorment va ser reconstruïda per Regiones Desvastadas, que eliminà la major part d'efectes decoratius i escapçà el campanar. Les obres es van iniciar amb la construcció de la Capella del Sagrament, que funcionà com a parròquia fins a la inauguració de l'església. Es va aixecar com a parròquia dels ravals de Sant Vicent, la Creu i Ferreries, però l'origen de la primitiva Església del Roser està a l'altra banda de riu, just on es troba la rampa d'accés al pont, i formava part del Convent dels Dominicans. De fet, es va enderrocar per construir el pont.

Tipus: BCIL, Bé Cultural d'Interès Local

Disposició: Aprovació definitiva comissió urbanisme

Data disposició: 25/07/2007

Publicació: DOGC. 22/10/2007

Titularitat: altres

Estat de conservació: Bo

Accés: Fàcil

Condicions de visita: Hores de culte

Ús i funció actual: Culte. Parròquia

Adreça: Passeig de l'Ebre, 26

Telèfon: 977 442 005 (Tortosa Turisme)

Fax: 977 511 256 (Tortosa Turisme)

Lloc web: http://www.tortosaturisme.cat/ca/que-fer/6-llocs-dinteres/160-esglesia-del-roser/

Adreça electrònica: info@tortosaturisme.cat

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [40.813387], [0.518696]