Palau Abària

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Palaus

Comarca: Baix Ebre

Municipi: Tortosa

Adreça: C/ Montcada, 23

Descripció:
Aquest palau té el seu origen en els segles XIV i XV, en un edifici d'estil gòtic fet construir per la família Abària. Fou restaurat al segle XIX com a habitatge d'una família benestant i destaca per les gàrgoles medievals en pedra, els paviments de mosaic i les pintures murals del segle XIX.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Civil. Palau

Estil: Gòtic, barroc

Datació: Segle XV-XVI i XVIII

Localització: Nucli històric

Descripció:

L'edifici del Palau Abària consta de planta, entresòl, pis principal o golfes. La façana principal es divideix en tres cossos verticals, amb el central de més alçada i ràfec de fusta, que no es troba en els cossos laterals. A la planta baixa la porta principal es troba al sector nord, definida per un arc de mig punt amb muntants de carreus i arcs de maons en ventall arrebossat. En el punt central es troba un relleu de Crist i dos escuts laterals, un d'ells amb un lleó rampant i la inscripció "reinare". Les altres dues portes, així com les del mur lateral, són més petites i allindades.

Al pis principal s'obren balcons de ferro i rajola llisa a la base a les dues façanes, mentre que en el nivell superior les finestres són rectangulars en els cossos laterals i en forma d'arcada de tres obertures de mig punt en el central. L'edifici està construït amb obra de maçoneria, reforçada en els angles, els extrems i els emmarcaments de les portes per carreus.

La distribució interior no ha estat alterada modernament, i entre la decoració destaquen les gàrgoles medievals, els paviments de mosaic i les pintures murals del segle XIX.

Notes històriques:

La família Abària es va establir a Tortosa al segle XVI, amb Llop d'Abària, arquitecte basc. Ell i el seu fill Martí van ser mestres d'obra de la catedral. La família va participar sempre activament en els afers de la ciutat, i tenia enterrament a la Seu, davant la capella del Nom de Jesús. El 1928 la família vivia encara a la casa pairal i en abandonar-la, l'Ajuntament adquirí l'edifici.

Tipus: BCIL, Bé Cultural d'Interès Local

Disposició: Aprovació definitiva comissió urbanisme

Data disposició: 25/07/2007

Publicació: DOGC. 22/10/2007

Titularitat: publica

Estat de conservació: Bo

Accés: Fàcil

Ús i funció actual: Seu de la Delegació del Govern de la Generalitat de Catalunya a les Terres de l'Ebre.

Adreça: C/ Montcada, 23

Telèfon: 977 442 005 (Tortosa Turisme)

Fax: 977 511 256 (Tortosa Turisme)

Lloc web: http://www.tortosaturisme.cat/ca/que-fer/6-llocs-dinteres/152-palau-abaria/

Adreça electrònica: info@tortosaturisme.cat

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [40.813004], [0.523412]