Palau Despuig

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Palaus

Comarca: Baix Ebre

Municipi: Tortosa

Adreça: C/ de la Rosa, 14-15

Descripció:
Aquest palau d'estil gòtic, construït a finals del segle XV, formà en un primer moment un sol cos amb l'actual palau Oriol. Entre els seus moradors cal destacar a Cristòfol Despuig.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Civil. Palau

Estil: Gòtic tardà

Datació: Segles XV-XVI

Localització: Nucli històric, vora el Palau Episcopal i el riu Ebre

Descripció:

El palau, d'estil gòtic, ha sofert força alteracions a llarg del temps. La façana és de carreus de pedra a la planta baixa i al pis noble, aquest força restaurat, i arrebossada en el pis superior, al que s'obre un triple finestral gòtic amb arcs lobulats i columnes de capitells vegetals. La portalada d'accés presenta un arc de mig punt i grans dovelles. El ràfec és de fusta i està sostingut per caps de biga amb treball de senzilles motllures.

A l'interior els elements que conserven de l'estructura original són el vestíbul i el pati central. El pati està delimitat per dues arcades de mig punt adovellats i conserva l'enteixinat del segle XV. El pati és de planta trapezoïdal amb escala exterior que comunica amb els dos pisos superiors. En el primer pis es transforma en una galeria, sostinguda per un arc escarser, amb sostre embigat i oberta al pati mitjançant una arcada de mig punt sostinguda per esveltes columnes. El tram superior d'escala és penjat, sostingut per un doble arc que es recolza a la vegada sobre una mènsula.

Al pati s'obren portes i finestres de les diferents dependències.

Notes històriques:

El solar del casal fou donat per Ramon Berenguer IV a Roger Despuig, cavaller rossellonès. Ha estat possessió de la família fins el segle XVII. L'edificació actual sembla que correspon a una restauració o reconstrucció del segle XV. Abans de la darrera restauració, el vestíbul i el pati quedaven amagats per estances del que havia estat la "Fonda Rosa" i després una sabateria.

A principis dels anys cinquanta del segle XX fou adquirit i començat a reconstruir per la Diputació Provincial. El solar inicial era bastant més gran. El fet que a la porta de l'entresòl hi hagué l'escut dels Corder es deu a què a una filla de Cristòfor Despuig, que heretà el palau, era casada amb Francesc Corder i Desprats. L'escut de la façana, junt a la porta d'accés, no ha estat identificat dins l'heràldica local. 

Tipus: BCIL, Bé Cultural d'Interès Local

Disposició: Aprovació definitiva comissió urbanisme

Data disposició: 25/07/2007

Publicació: DOGC. 22/10/2007

Titularitat: publica

Estat de conservació: Bo

Accés: Fàcil

Ús i funció actual: Biblioteca Popular Infantil

Adreça: C/ de la Rosa, 14-15

Telèfon: 977 442 005 (Tortosa Turisme)

Fax: 977 511 256 (Tortosa Turisme)

Lloc web: http://www.tortosaturisme.cat/ca/que-fer/6-llocs-dinteres/149-el-portal-del-romeu-i-els-palaus-gotics/

Adreça electrònica: info@tortosaturisme.cat

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [40.813310], [0.52149]