Palau Oliver de Boteller

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Palaus

Comarca: Baix Ebre

Municipi: Tortosa

Adreça: C/ del Dr. Ferran, 13.

Descripció:
El palau es va construir a finals del segle XV en el sector de la riba del riu Ebre, i havia estat residència temporal de personatges reials. Va quedar molt malmés, com la resta d'edificis afaçanats al riu, durant la Guerra Civil, i per aquest motiu les restes conservades es van traslladar a l'actual ubicació.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Civil. Palau

Estil: Gòtic

Datació: Finals del segle XV

Localització: Nucli històric

Descripció:

El Palau Oliver dels Boteller es va aixecar a les darreries del segle XV a la vora del riu, i formava part de l'illa de cases compresa entre els carrers de les Botigues de la Sal, de la Llotja i de Felip Pedrell, en el sector corresponent a l'eixample urbà dels segles XIV-XV. Degut als greus desperfectes soferts durant la Guerra Civil, l'any 1962 es va traslladar a l'actual ubicació, on antigament es trobava el Palau Municipal.

De l'edifici original es conserva un enteixinat de la sala noble, a la primera planta. La resta és de construcció moderna. La façana és austera i d'aparença massissa, estructurada en tres nivells corresponents a planta baixa i dos pisos, rematada per una línia de merlets decoratius. Els dos nivells inferiors es separen per una cornisa-motllura horitzontal. El portal d'accés de la planta baixa està definit per un arc de mig punt adovellat, i es troba en posició excèntrica, amb tres finestres rectangulars al seu costat. Al primer pis trobem també tres finestres, també rectangulars, i tres més de mida més petita en el pis superior. Al flanc del palau que mira als Quatre Cantons, hom hi va adossar la part central de la font gòtica del segle XIV, situada originàriament en l'actual plaça d'Agustí Querol, abans plaça de la Font.

Conserva una placa en relleu de la Taula de Canvis de Tortosa, amb la inscripció: "TAULA DE CAMBI E DEPOSITS DE LA CIUTAT DE TORTOSA 1876".

Notes històriques:

La família dels Oliver de Boteller tingué en la Tortosa del segle XVI un paper fonamental, ja que és una nissaga resultat de la unió de la nova burgesia amb la noblesa tradicional, és a dir, la unió entre el poder polític del moment i el poder econòmic, en un moment clau en què la ciutat s'obria als negocis i a l'activitat mercantil.

El palau era un dels més ben guarnits de la ciutat, i fou utilitzat en diverses ocasions com a hospedatge de personatges reials. Entre altres, hi residí temporalment el rei Felip II de Castella, l'any 1585. Posteriorment va passà a la família dels Jordà i a la dels Guzman de Villoria. En els darrers temps del segle XIX, hom hi instal·là el Banc de Tortosa primer -1881- i el Club Recreatiu després -1895-. Posteriorment, va ser utilitzat també com a seu de l'Ateneu.

Tipus: BCIN, Monument històric

Disposició: Decret

Data disposició: 26/04/1963

Publicació: BOE, 25/06/1963

Titularitat: publica

Estat de conservació: Bo

Accés: Fàcil

Ús i funció actual: Serveis Territorials Departament de Cultura de la Generalitat

Adreça: C/ del Dr. Ferran, 13.

Telèfon: 977 442 005 (Tortosa Turisme)

Fax: 977 511 256 (Tortosa Turisme)

Lloc web: http://www.tortosaturisme.cat

Adreça electrònica: info@tortosaturisme.cat

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [40.813616], [0.521292]