Abric d'Ermites IV

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Patrimoni mundial

Comarca: Montsià

Municipi: Ulldecona

Adreça: Partida d'Ermites

Descripció:
En aquest abric es conserven 47 figures distribuïdes a banda i banda de l'entrada. Varen ser descobertes l'any 1975 i formen part del conjunt de l'Art Rupestre de l'Arc Mediterrani de la Península Ibèrica catalogat com a Patrimoni Mundial Cultural de la UNESCO l'any 1998.

Tipus monument: Jaciment arqueològic. Abric amb pintures rupestres.

Estil: Llevantí

Datació: Edat del Bronze

Localització: Es troba a la vessant sud-est de la Serra de la Pietat, molt a prop de l'ermita de la Verge de la Pietat.

Descripció:

La cavitat s'obre en la base del cingle i les seves dimensions són 20 m d'amplada en la boca per 10 m de fondària màxima i 8 m d'alçada màxima. Antigament la cavitat havia estat utilitzada per a guardar els ramats, i les parets ofereixen un fort ennegriment per les fogueres dels pastors. Les pintures documentades, un total de 47, estan agrupades en dos panells enfrontats, cadascun en un extrem de l'entrada. Al sector sud s'identifiquen 14 figures, entre les quals hi ha agrupacions de punts, 2 caprins, 2 figures serpentiformes, un boc, un pectiniforme o quadrúpede, un animal indeterminat i restes. A la zona nord, la paret presenta una tonalitat rogenca, possiblement una capa prèvia de preparació, amb la que es confonen algunes figures. En aquest sector hi ha un total de 33 figures, moltes d'elles identificades com a quadrúpedes. En aquest sector hi ha un total de 33 figures, moltes d'elles identificades com a quadrúpedes. També s'ha identificat un boc, una figura branquiforme, un cànid i moltes restes. El color de les pictografies va del castany vermellós obscur al vermellós i l'estil va de l'abstracte a l'esquemàtic i esquemàtic amb trets naturalistes. La tècnica utilitzada també varia (digitació, tinta plana i traç simple). La majoria dels abrics d'Ermites presenten una temàtica i un estil similar, que pertany al conjunt naturalista-estilitzat postpaleolític o estil "llevantí". 

Notes històriques:

El conjunt de pintures rupestres de la Serra de la Pietat fou descobert per l'equip infantil d'espeleologia del Centre recreatiu Ulldecona el 31 de març de 1975 (Abric V). Des d'aquest moment, membres del GEU, de l'Espeleo-Club de Sabadell de la Unió Excursionista de Sabadell (UES) i de l'Equip de recerques Espelelològiques del Centre Excursionista van portar a terme l'estudi dels abrics localitzats i també trobaren de nous. El 27 d'abril de 1975, Josep i Joaquim Romeu descobriren les pintures de l'Abric d'Ermites IV, les quals ja havien estat observades per E. Gàlvez als anys 50. El primer estudi exhaustiu sobre aquestes pintures el va realitzar Ramon Viñas el 1986. Les pintures foren objecte d'una documentació exhaustiva dins el "Projecte Corpus de Pintures Rupestres de Catalunya" portat a terme pel Servei d'Arqueologia del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Tipus: BCIN-Zona arqueològica

Disposició: Ley 16/1985, de 25 de junio, del Patrimonio Histórico Español; LLei 9/1993, de 30 de setembre, del Patrimoni Cultural Català; R-I-55-0543/005. Inscrit en la llista de Patrimoni Mundial Cultural de la UNESCO (Art Rupestre de l'Arc Mediterrani de la Península Ibèrica). Any 1998.

Data disposició: 25/06/1985

Publicació: BOE 155

Titularitat: publica

Estat de conservació: Dolent

Bibliografia:

ADSERIAS, M.; RAMON, E.; TEIXELL, I.: El patrimoni mundial a les comarques de Tarragona. Tarragona: Diputació de Tarragona, 2002. 

Art Rupestre de l'Arc Mediterrani de la Península Ibèrica. Barcelona: Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura, 1999. Catàleg de l'exposició. Text bilíngüe català-castellà.

CASTELLS, J.: "Exposición Arte Rupestre del Arco Mediterráneo de la Península Ibérica". Panel 1, p.18-23. 

CASTELLS, J.; HERNÁNDEZ, G.: "Pintures rupestres de Catalunya: un patrimoni desconegut i amenaçat. El projecte "Corpus de Pintures Rupestres de Catalunya"". A: Tribuna d'Arqueologia 1989-1990. Barcelona: Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura, 1991. p. 31-39. 

G.E.U.; E.R.E.; E.C.S.: L'art prehistòric d'Ulldecona (Tarragona). Barcelona: Centre Excursionista de Catalunya, 1975. 

ROMEU, J.; ROMEU, J. VIÑAS, R. et alii. "Noves descobertes rupestres a les Ermites d'Ulldecona (Montsià)". Fonaments 1, p. 203-205, 1978. 

HERNÁNDEZ, G.; CASTELLS, J. "Administración y gestión de los yacimientos con pinturas rupestres de Catalunya". Panel 1, p. 60-69, 2002. 

HERNÁNDEZ, G.; CASTELLS, J.: El proyecto Corpus de Pinturas Rupestres de Catalunya: programa para un Patrimonio amenazado. Journées internationales d'étude sur la conservation de l'Art Rupestre (Perigord, 1990). ICOM.

VIÑAS, R. et alii: "El conjunto rupestre de la Serra de la Pietat, Ulldecona-Tarragona". Speleon. Monografía I: Actas V Symposium de Espeleología "Cuaternario", p. 115-151, 1975. 

VIÑAS, R. et alii: "Un nuevo conjunto de arte rupestre en Catalunya". Actas XIV Congreso Nacional de Arqueología. Lugo 1976. Zaragoza, 1978. p. 227-230. 

VIÑAS, R. et alii: "Noticia sobre un conjunto de arte rupestre en Ulldecona (Tarragona)". Pyrenae II, p. 145-156, 1975. 

VIÑAS, R.; SARRIA, E.; ALONSO, A.: La pintura rupestre en Catalunya. Barcelona: 1983.

Accés: Fàcil

Condicions de visita: Trucar per concertar hora de visita.

Ús i funció actual: Jaciment arqueològic.

Observacions:

Inscrit en la llista de Patrimoni Mundial Cultural de la UNESCO (Art Rupestre de l'Arc Mediterrani de la Península Ibèrica). Any 1998.

Actualment només es pot visitar l'Abric d'Ermites I, tot i que està previst que pròximament s'obri el IV. La visita també inclou el Centre d'Interpretació d'Art Rupestre Abrics de l'Ermita situat a la mateixa ermita de la Pietat.

Els horaris de les visites són:

De dimecres a dissabte: a les 10:00, 12:00 i 16:00 hores.

Diumenges i festius: a les 10:00 i a les 12:00 hores.

Màxim 12 persones per grup.

Adreça: Partida d'Ermites

Telèfon: 977 57 33 94 (oficina de turisme)

Lloc web: http://cultura.gencat.cat/ca/detall/Articles/Abric_d_Ermites_de_la_serra_de_la_Pietat_Ulldecona_el-Montsia

Adreça electrònica: turisme@ulldecona.cat

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [40.632622], [0.466600]