Casa de la Feligresa

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Cases singulars

Comarca: Montsià

Municipi: Ulldecona

Adreça: Plaça de l'Església, 3

Descripció:
Edificació modernista construïda a un dels porxos de la plaça de l'Església entre 1919 i 1921, per l'arquitecte Cèsar Martinell.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Civil. Habitatge

Estil: Modernista

Datació: 1919-1921

Localització: Nucli històric d'Ulldecona, al costat de l'església.

Descripció:

Situada a un lloc preeminent d'Ulldecona, al davant de l'església i a sobre dels "pèrxens" medievals, la magnífica Casa de la Feligresa és una sorpresa que l'arquitecte Cèsar Martinell ens reserva a la zona més meridional de Catalunya. Constitueix una obra de gran riquesa als interiors, especialment al pis principal, que es conserva intacte. I també a la façana, sorprenentment tardana per contenir tant de Modernisme, amb dos arcs Tudor i una tribuna hexagonal amb una cúpula parabòlica que recorda les de la torre de la Creu o dels Ous de Jujol (1913-16), a Sant Joan Despí. A sobre d'un mirador tan experimental, Martinell hi va situar un no menys espectacular esgrafiat catalanista el centre del qual és un ornat escut quadribarrat. A Ulldecona, Martinell també va construir el molí de la Cooperativa (1923-25) i el Mas de Bocanegra (1923), i algú li atribueix erròniament la Casa Forcadell, o del Gato, on hom diu que el mestre Vives hi composà la sarsuela "Doña Francisquita".

Tipus: BCIL

Disposició: Aprovació definitiva comissió urbanisme

Data disposició: 15/07/1992

Publicació: DOGC 20/11/1992

Titularitat: privada

Estat de conservació: Bo

Bibliografia:

ARNAVAT, Albert; CABRÉ, Tate: Arquitectura modernista del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre. Diputació de Tarragona, 2011.

Accés: Fàcil

Ús i funció actual: Habitatge

Adreça: Plaça de l'Església, 3

Telèfon: 977 57 30 34 (Ajuntament)

Lloc web: http://www.ulldecona.cat/

Adreça electrònica: turisme@ulldecona.cat

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [40.597023], [0.447354]