Ermita de Sant Bartomeu de Fraguerau

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Centres religiosos, Ermites

Comarca: Priorat

Municipi: Ulldemolins

Adreça: En una barrancada que dóna al congost de Fraguerau

Descripció:
Ermita romànica fundada per fra Guerau Miquel, cap els volts de 1160. A partir del segle XVIII es va anant abandonant i al voltants dels ans 70 del segle passat va ser objecte d'una reforma. La zona és molt erosionada i ubèrrima, amb indrets amb noms poètics i plens de llegenda.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Religiós. Ermita.

Estil: Romànic

Datació: Segle XII

Localització: Es troba a uns 4 km del poble, en direcció oest, al congost del Fraguerau, entre el Montsant i la serra de Llena.

Descripció:

Petita construcció bastida amb carreus ben tallats i polits, disposats en fileres irregulars, amb les façanes totalment llises, a excepció de l'orientada cap a oest on es disposa una filera de spicatum aproximadament a la meitat de l'alçada de la paret. Presenta una sola nau i un absis precedit per un arc presbiteral. La nau es cobreix amb volta de canó amb perfil apuntat que arrenca d'una imposta que recorre tot el perímetre interior i  l'absis per una volta de quart d'esfera. A la façana nord s'obre la porta de mig punt adovellat, al qual s'accedeix a través de dos esglaons. En una restauració, al costat oest, es va afegir un campanar d'espadanya de petites dimensions. En aquest mateix costat, al sud i a l'absis s'obra una finestra atrompetada.

Notes històriques:

Aquesta ermita va ser fundada per Fra Guerau Miquel, que el 28 de juliol de 1192 va obtenir la possessió d'aquesta zona, on habitava des dels volts del 1160. L'ermità va fundar dues capelles, una dedicada a Santa Maria i altre a Sant Bartomeu, però només es conserva la segona. Al 1210, Fra Guerau cedí aquest territori a Pere Balb i a la seva esposa Guillema que fundaren una comunitat femenina a Santa Maria que, pocs anys després, el 1215, s'establí en Bonrepós. L'ermita de Sant Bartomeu va pertànyer primerament al monestir de Bonrepós, confirmat per Jaume II el 1292, i més endavant va passar al domini d'Escaladei. El segle XVIII fou enguixada interiorment i amb el pas del temps va caure en abandonament. Tenia annexa la casa de l'ermità, i el seu darrer ermità s'hi instal·là el 1851 i es deia B. Francesc Palau i Quer. El 1978 es condicionar el conjunt, eliminant la casa de l'ermità i restaurant l'ermita, obres realitzades per la parròquia d'Ulldemolins.

Tipus: BCIL, Immoble

Disposició: Aprovació definitiva comissió urbanisme

Data disposició: 13/10/1982

Publicació: DOGC 15/12/1982

Titularitat: altres

Estat de conservació: Bo

Bibliografia:

AAVV: Catalunya Romànica. Barcelona: Enciclopèdia Catalana, 1991.

GAVIN,J.: Inventari d'Esglèsies de Catalunya. Barcelona: Arxiu Gavin, 1978.

Accés: Difícil

Ús i funció actual: Culte. Ermita.

Adreça: En una barrancada que dóna al congost de Fraguerau

Telèfon: 977 561 577

Fax: 977 561 583

Lloc web: http://www.ulldemolins.org

Adreça electrònica: aj.ulldemolins@altanet.org

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.317653], [0.825293]