Ermita de Santa Magdalena

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Centres religiosos, Ermites

Comarca: Priorat

Municipi: Ulldemolins

Adreça: A prop del camí vell d'Albarca a Margalef

Descripció:
Aquest edifici del segle XVI, també denominat la Catedral de Montsant, fou fundat per Fra Llorenç Julià i projectat pel mestre d'obres Jaume Amigó. Refugi d'ermitans, igual que les veïnes de Santa Maria, Santa Bàrbara, Sant Bartomeu i Loreto.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Religiós. Ermita.

Estil: Renaixentista

Datació: Segle XVI

Localització: Al sud-oest del municipi, al vessant septentrional del Montsant

Descripció:

Edifici d'una única nau amb tres capelles a cada costat, emmarcades per pilastres d'ordre toscà, i presbiteri separat per un arc triomfal. La nau està coberta amb volta de canó, amb llunestes, que arrenca d'un fris corregut. Sobre les capelles laterals corre una galeria d'arcs de mig punt. Sota el presbiteri hi ha una cripta que s'obre a una galeria excavada a la roca al final de la qual trobem una estança. La façana presenta una gran porta amb volta de mig punt flanquejada per dos parells de pilastres toscanes que suporten un entaulament i un frontó triangular trencat per una fornícula al mig. El conjunt es rematat amb teulada a doble vessant i un campanar d'espadanya d'una sola obertura.

Notes històriques:

Santa Magdalena va ser fundada per Fra Llorenç Julià i projectada per Jaume Amigó, el mateix mestre d'obres que havia fet l'església parroquial d'Ulldemolins, que va pendre com a model, encara que molt més reduïda. L'edifici es bastí cap al 1579 i pel mateix temps es construí una casa a l'ermità. Aquest mateix any també es va intentar instal·lar un convent, on s'hi volien establir dos monjos basilians, però el poble no ho va autoritzar, al·legant la pobresa del lloc. Entre 1587 i 1599, la capella fou abandonada per ordre de l'arquebisbe, fruit de les disputes entre el municipi i la cartoixa d' Escaladei per l'ermita i les terres que l'envolten. En aquest temps va quedar molt malmesa. Reoberta al culte, l'ermita s'enriquí amb retaules durant el segle XVIII que van ser destruïts al 1936, durant la Guerra Civil. Conserva part de les pintures murals de la cripta obra de Josep Juncosa, del 1662. Per les seves grans dimensions l'ermita ha estat anomenada, de vegades, la catedral del Montsant. Ha estat restaurada els darrers anys.

Tipus: BCIL, Immoble

Disposició: Aprovació definitiva comissió urbanisme

Data disposició: 13/10/1982

Publicació: DOGC 15/12/1982

Titularitat: altres

Estat de conservació: Bo

Bibliografia:

GAVIN, J.: Inventari d'Esglèsies de Catalunya. Barcelona: Arxiu Gavin, 1978.

LLADONOSA, J.: Ulldemolins, història, costums i tradició. Santes Creus: Fundació d'història i art "Roger de Belfort", 1981.

Accés: Fàcil

Ús i funció actual: Culte. Ermita.

Adreça: A prop del camí vell d'Albarca a Margalef

Telèfon: 977 561 577

Fax: 977 561 583

Lloc web: http://www.ulldemolins.org

Adreça electrònica: aj.ulldemolins@altanet.org

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.308098], [0.864751]