Centre Històric de Vallclara

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Centres històrics

Comarca: Conca de Barberà

Municipi: Vallclara

Adreça: C/ Major i voltants

Descripció:
Vallclara és un municipi de la Conca de Barberà situat al extrem sud-oest de la comarca, a la vall del barranc de Vallclara, sobre el riu de Milans. Els seus orígens es remunten al segle XII, igual que el seu castell.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Conjunt urbanístic

Estil: Obra popular

Localització: Se situa a 600 m d'alçada i s'ha desenvolupat a redós de l'antic castell, al llarg de la carretera de Vimbodí a Vilanova de Prades.

Descripció:

L’estructura urbanística de Vallclara és bàsicament la d’un poble-carrer. Al contrari que en altres municipis de la rodalia, aquest poble no es va construir al voltant del castell, sinó que es troba cap a l’est, articulat entorn del carrer Major, l’antic camí de Vimbodí a Vilanova de Prades i eix vertebrador on es situen un gran número de cases antigues, amb façanes de pedra i portals adovellats. Entre aquestes hi podem destacar els portals de mig punt de Ca l’Anglès, l’Antiga Cooperativa Agrícola, Ca l’Agustina, Ca l’Estudiant, Cal Calderó, Cal Francesc, Ca la Úrsula, Cal Roig i Cal Bebo; els d’arc de mig punt rebaixat de Ca l’Andreuet i Cal Joan Sales, on també es conserva l’escut amb l’any inscrit (1806), envoltat d’un cercle i sota d’aquest, un dibuix amb una corona; i un portal amb llinda de Cal Baldric, on hi ha gravada un escut religiós. En aquest carrer també es troba Cal Sales, una gran casa de la família Sales que conserva diferents elements d’interès arquitectònic de diferents estil tals com una finestra gòtica, vestigis d’una arcada de pedra, un pou datat el 1645 en l’interior del pati i una finestra renaixentista. A la plaça de l’Església destaca l’antiga abadia, en el qual hi trobem una llinda amb l’any inscrit (1766), Cal Peret i Cal Xisto on la porta principal també està formada per una llinda. Al Raval de Vilanova hi ha Cal Magí amb porta adovellada de mig punt, Cal Pep Mixoner amb una gran llinda superior a l’entrada on hi ha esculpit un escut en forma de creu de braços molt dobles i Cal Cap Sec, també amb llinda al portal. Al carrer Placeta hi ha Cal Josa amb arcada de pedra en la qual hi ha inscrit, amb els signes JHS (Jesús, Home Salvador) una creu i el signe de Maria. Al carrer Carreró hi destaca l’edifici de l’Ajuntament amb portalada principal de mig punt i sota el balcó l’escut del municipi amb la imatge del sol a la part superior esquerra i al costat les quatre barres. Per últim, tenim l’antic forn de pa comunal amb una boca de dues peces picades i amb imposta, al carrer Muralla, i l’antiga casa Salvat Espasa, construcció senyorial del segle XIX d’estil noucentista i que a l’actualitat és una casa de colònies.  

Notes històriques:

La primera notícia sobre el poble de Vallclara data de l’any 1152 quan el compte Ramon Berenguer IV confirmà als homes de Tàrrega la donació de Vinaixa on s’esmenta Vallem Claram.  A principis del segle XII el castell i la vila de Vallclara va ser cedit per Pere Sassala al monestir de Poblet. L’any 1349, Berenguer de Jorba reclamà certs drets sobre aquest indret. Degut a uns incidents violents, va haver d’intervenir el rei Pere III que ordenà al veguer de Montblanc que retingués el terme i el castell de Vallclara sota el seu poder. Finalment, Berenguer de Jorba va vendre els seus drets sobre Vallclara al monestir de Poblet pel preu de 80.000 sous. Fins a la primera meitat del segle XVIII la demografia es va mantenir estable i a partir de la segona meitat d’aquest segle el poble va experimentar un notable creixement, gràcies a l’expansió de la vinya. En aquest moment moltes cases van ser refetes o restaurades. 

Tipus: BCIL, Immoble

Disposició: Normes de planejament urbanístic

Data disposició: 26/07/2010

Publicació: DOGC 03/11/2010

Titularitat: publica

Estat de conservació: Bo

Bibliografia:

Gras i Elias, F. 1907: Historia de los lugares, villas y ciudades de la provincia de Tarragona, Barcelona.

Morera y Llaurador, E. 1910: Província de Tarragona.

Vila, M. A. 1983: Les comarques de Catalunya. Notes geohistòriques, Barcelona, Departament de presidència.

Accés: Fàcil

Ús i funció actual: Conjunt urbanístic

Adreça: C/ Major i voltants

Telèfon: 977 869 212 Ajuntament

Fax: 977 869 221 Ajuntament

Lloc web: http://patrimoni.serviconca.org/monuments/index.php?mun=4&s=20

Adreça electrònica: ajuntament@vallclara.cat

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.377409], [0.981982]